Na hlavný obsah

Projekt Zelená domácnostiam: Peňazí na podporu máme dosť, tvrdí Sulík

Suma žiadostí sa za posledný týždeň zvýšila o milión eur.

Projekt Zelená domácnostiam: Peňazí na podporu máme dosť, tvrdí Sulík
Na snímke solárne panely na streche budovy v Londýne. Foto: RTVS

Prihlasovanie sa do projektu Zelená domácnostiam je pre záujemcov o všetky zariadenia obnoviteľných zdrojov energie stále otvorené.

Na výber majú fotovoltaické zariadenia, tepelné čerpadlá, kotly na biomasu alebo slnečné kolektory. Pri prihlasovaní nerozhoduje rýchlosť, čas ani poradie vyplnenia žiadosti.

Záleží na tom, kedy sa záujemca dohodne s dodávateľom na inštalácii a kedy sa inštalácia uskutoční.

„Peňazí na túto podporu máme dosť. Sme pripravení spracovať žiadosti rýchlo a priebežne. Aby ľudia nemuseli čakať na svoje peniaze,“ povedal v pondelok (27. 6.) minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Kto do konca roka predloží zmluvu, má podľa neho v podstate isté, že podporu dostane. „Kto chce, nech sa pokojne zaregistruje. Máme veľký priestor po dobu mesiacov a mesiacov vyhovieť všetkým žiadostiam, ktoré nám prídu,“ dodal.

Projekt Zelená domácnostiam
Aktuálny počet aktivovaných poukážok.Foto: Facebook/ Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky
Foto: Facebook/ Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky

Záujemcovia o projekt Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) Zelená domácnostiam vyčerpali už takmer 7,1 milióna eur z možnej 30-miliónovej podpory. Ďalším registráciám v hodnote 17 miliónov eur zatiaľ chýba dodávateľ a prísľub namontovania zariadenia do troch mesiacov.

Suma žiadostí za posledný týždeň sa zvýšila o milión eur. Denne pribúdajú desiatky registrácií potvrdených dodávateľom.

Bratislavský kraj sa do projektu už nezapojí

Prostriedky určené pre Bratislavský kraj sa už vyčerpali. „V operačnom programe však pripravujeme ďalšie mechanizmy na podporu domácností aj v oblasti obnoviteľných zdrojov,“ vysvetlil Peter Blažkovič, generálny riaditeľ SIEA.

Sulík vysvetlil, že dodávky ruského plynu Slovensko momentálne nemôže nahradiť zelenou energiou. „Na Slovensku je milión rodinných domov. Z nich má tepelné čerpadlá len 22 000 domov,“ uviedol.

Odpojiť sa od ruského plynu by podľa neho bola obrovská chyba a spôsobilo by to veľké ekonomické škody v našom priemysle.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika