Na hlavný obsah

Putin kritizoval USA aj EÚ. Sankcie vraj ubližujú viac ich tvorcom než Rusku

Obhajoval rozhodnutie napadnúť Ukrajinu.

Putin kritizoval USA aj EÚ. Sankcie vraj ubližujú viac ich tvorcom než Rusku
Ruský prezident Vladimir Putin na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickom fóre v Petrohrade vyhlásil, že skončil jednostranný svetový poriadok podriadený Spojeným štátom, ktoré sa podľa neho cítia vyslancom Boha na Zemi, nemajú žiadne povinnosti, ale len svoje vlastné „posvätné záujmy“.

Tvrdil tiež, že Európska únia stratila globálnu konkurencieschopnosť aj politickú zvrchovanosť. Predpovedal vzostup populizmu a výmenu elít v európskych krajinách.

Putin tiež znovu obhajoval svoje rozhodnutie napadnúť Ukrajinu a kritizoval sankcie Západu, ktoré majú Moskvu donútiť k ukončeniu agresie a stiahnutiu vojsk zo susednej krajiny.

Putin zdôraznil, že ruská ekonomika sa dokázala s týmto tlakom vyrovnať. „Ekonomický blitzkrieg nemal šancu uspieť,“ zdôraznil Putin. Západné sankcie podľa neho prinášajú väčšie škody ich tvorcom ako Rusku. Straty EÚ môžu podľa neho presiahnuť 400 miliárd dolárov (cca 385 mld. eur).

„Táto epocha skončila, napriek všetkým pokusom ju zachovať akýmikoľvek prostriedkami. Zmeny predstavujú prirodzený beh dejín, pretože civilizačnú rôznorodosť planéty a bohatosť kultúr možno ťažko spojiť s politickými, ekonomickými a ďalšími šablónami. Tie nefungujú,“ vyhlásil.

Putin podobne ako pri májovej vojenskej prehliadke v Moskve obhajoval „špeciálnu vojenskú operáciu“, ako Kremeľ nazýva vojnu, ktorú rozpútali na konci februára na prezidentov rozkaz proti susednej Ukrajine.

„Vo vzniknutej situácii, na pozadí rastúcich rizík a hrozieb, bolo rozhodnutie Ruska o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vynútené. Bolo to nepochybne ťažké, ale vynútené a nevyhnutné. Toto rozhodnutie zvrchovanej krajiny, na ktorej má bezpodmienečné právo, sa zakladá na Charte OSN obhajovať svoju bezpečnosť,“ vyhlásil Putin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet