Na hlavný obsah

Regióny v Taliansku plánujú vyhlásiť núdzový stav. Problémom je sucho

Situácia sa zrejme výrazne nezlepší ani v najbližších dňoch.

Regióny v Taliansku plánujú vyhlásiť núdzový stav. Problémom je sucho
Hladina rieky Pád je najnižšia za posledných 70 rokov. Foto: TASR/AP

Severotalianske regióny sa chystajú vyhlásiť núdzový stav pre sucho. To im umožní plošne regulovať spotrebu vody a tiež vyplácať kompenzácie poľnohospodárskym podnikom, ktoré poškodzuje veľký nedostatok závlahy. V utorok (21. 6.) to uviedla agentúra ANSA.

Najmenej vody za 70 rokov

Toky na severe Talianska zaznamenávajú po suchej zime a teplej jari veľmi nízke stavy. Najviac znepokojujúci stav vykazuje najdlhšia talianska rieka Pád, kde je podľa úradov najmenej vody za posledných 70 rokov. Taliansko a Grécko navyše v najbližších dňoch čaká veľmi teplé počasie.

Podľa ANSA je vláda v Ríme ochotná povoliť vyhlásenie núdzového stavu. Žiadajú oň regióny na severe krajiny, ale kraj Lazio, kde leží talianska metropola Rím, potom chce vyhlásenie kalamitného stavu.

Podľa šéfa tohto regiónu Nicolu Zingarettiho by sa tak mohlo stať v stredu (22. 6.). Pre málo zrážok zvažujú regióny niektoré plošné opatrenia. Ide napríklad o zákaz používať vodu na napúšťanie bazénov a ďalšie aktivity.

Takúto reguláciu už zaviedli niektoré obce. Vedenie povodí Pádu potom v pondelok (20. 6.) odsúhlasilo obmedzenie odberu vody z najväčšej talianskej rieky na poľnohospodárske účely o 20 %.

Problémy v poľnohospodárstve

V alpskom regióne Trentino tento rok namerali o 50 až 60 % nižšiu snehovú pokrývku, ako predstavuje dlhodobý priemer. Podobná situácia je aj v Lombardii či Piemonte.

Pre nízky prietok sa do koryta rieky vlieva voda z mora, ktorá znehodnocuje sladkú vodu. Takzvaný slaný klin dosiahol 21 kilometrov, čo je mimoriadne vysoká hodnota.

Sucho v Pádskej nížine veľmi dolieha aj na poľnohospodárstvo. Oneskorilo sa. Podľa talianskeho zväzu poľnohospodárov Coldiretti ohrozuje sucho až 30 % talianskej poľnohospodárskej produkcie.

Poľnohospodárka zavlažuje pole s nasadenou tekvicou hadicou zo zdvíhacieho čerpadla v blízkosti rieky Pád
Poľnohospodári zavlažujú pole s nasadenou tekvicou hadicou zo zdvíhacieho čerpadla v blízkosti rieky Pád. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Ide napríklad o produkciu ryže, obilia či kukurice. Vyhlásenie núdzového stavu regiónom umožní vyplácať poľnohospodárom kompenzácie za škody spôsobené suchom a tiež zabezpečiť rozvoz pitnej vody do obcí, kde jej bude nedostatok.

Situácia sa zrejme výrazne nezlepší ani v najbližších dňoch, keď Taliansko zasiahne vlna horúčav. Od štvrtka (23. 6.) by teploty mali prekračovať 40 stupňov Celzia na juhu krajiny, veľmi teplo bude aj na severe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet