Na hlavný obsah

Rezort práce eviduje rýchly pokles nezamestnanosti

Darí sa ju znižovať po celom Slovensku.

Medziročný i medzimesačný pokles nezamestnanosti je na Slovensku rýchlejší, aktuálne je na úrovni 6,35 percenta. Ešte v apríli bola 6,54-percentná. V pondelok (20. 6.) o tom informoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Pripomenul, že aktuálna miera nezamestnanosti je už nižšia, ako bola v mesiacoch pred nástupom pandémie koronavírusu. Jej pokles je celoštátny, v 75 zo 79 okresoch pracuje stále viac ľudí. „Aj v okresoch s dlhodobo najvyššou mierou nezamestnanosti, medzi ktoré patria Sobrance, Bardejov, Michalovce a Revúca, sme zaznamenali nemalý pokles,“ uviedol.

Miera nezamestnanosti zanedbateľne stúpla len v okresoch Hlohovec a Gelnica. V porovnaní s aprílom 2022 je to úspech, keďže v apríli nezamestnanosť stúpala v 14 okresoch. Jej mieru nad 10 percent eviduje len Prešovský kraj, ostatné sa dostali už pod túto hodnotu.

Stúpa zamestnanosť rizikových kategórií

Rezort práce eviduje medziročný pokles dlhodobo nezamestnaných o vyše 11 000. Najviac ich bolo v júli 2021, teda rok a zopár mesiacov po nástupe pandémie koronavírusu.

Pozitívny trend sleduje v kategórii mladých nezamestnaných, medziročne ich počet na úradoch práce klesol o 10 000 v prípade ľudí do 25 rokov a o takmer 20 000 pri ľuďoch do 29 rokov.

Nezamestnanost vyvoj by Miroslav Binčík on Scribd

„Darí sa nám zamestnávať aj ľudí s ŤZP či starších v preddôchodkovom veku,“ dodal Krajniak. Štatistiky ministerstva ukazujú, že v máji 2022 si prácu našlo 12 737 ľudí zo Slovenska, ako aj 2 370 Ukrajincov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika