Na hlavný obsah

Rusi zasiahli nákupné stredisko v Kremenčuku, bolo plné ľudí

Počet obetí si nemožno ani predstaviť, uviedol Zelenskyj.

Rusko v pondelok (27. 6.) zaútočilo raketami na mesto Kremenčuk v centrálnej časti Ukrajiny. Strely zasiahli nákupné centrum, v ktorom bola viac ako tisícka civilistov. Objekt teraz horí. „Počet obetí si nemožno ani predstaviť,“ uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Nebola to žiadna hrozba pre ruskú armádu. Nemalo to žiadnu strategickú hodnotu. Len sa ľudia pokúšali žiť normálny život,“ uviedol šéf štátu, ktorý sa ruskej ozbrojenej agresii bráni už od konca februára. Rusko si podľa neho vybíja svoj hnev nad vlastnou bezmocnosťou na obyčajných ľuďoch a bolo by zbytočné dúfať v primeranosť a ľudskosť z ruskej strany.

Počet obetí na životoch stúpol na desať. Uviedol to podľa serveru Ukrajinska pravda gubernátor Poltavskej oblasti Dmytro Lunin. Štyri desiatky ďalších ľudí vyviazli so zranením. Gubernátor však varoval, že bilancia sa môže zhoršiť. Predtým úrady potvrdili smrť dvoch ľudí a zranenia asi 20 ďalších.

„Desať mŕtvych a viac ako 40 zranených – taká je teraz situácia v Kremenčuku po raketovom ostreľovaní,“ povedal Lunin.

O údere ruských rakiet najprv informovali starosta Vitalij Maleckyj a námestníčka ministra zahraničných vecí Emine Džaparovová. Podľa tej sa zasiahnuté nákupné stredisko nachádza asi 300 metrov od stanice a bolo práve plné ľudí, nakupujúcich potraviny, napísal na svojom webe denník Ukrajinska pravda.

Rusi podľa denníka opakovane ostreľovali miestnu rafinériu strelami s plochou dráhou letu a úplne ju zničili. To sa okamžite prejavilo v celej krajine tým, že začali chýbať pohonné hmoty, ktoré tiež prudko zdraželi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet