Na hlavný obsah

Ruská blokáda ukrajinského obilia je vojnový zločin, tvrdí šéf diplomacie EÚ

Moskva zaň ponesie následky, dodal.

Ruská blokáda ukrajinského obilia je vojnový zločin, tvrdí  šéf diplomacie EÚ
Ilustračná snímka.

Ruská blokáda vývozu ukrajinského obilia je vojnový zločin, za ktorý ponesie Moskva následky. Pred zasadnutím ministrov zahraničia krajín Európskej únie to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Na zasadnutí sa budú venovať okrem iného potravinovej kríze hroziacej v dôsledku ruskej invázie. Aktuálne prerokovávanú kandidatúru Ukrajiny do európskeho bloku podľa neho zatiaľ neodmietol žiadny členský štát.

Ruská armáda blokuje ukrajinské prístavy v Čiernom mori, kde podľa Kyjeva zostávajú desiatky miliónov ton obilia. Organizácia Spojených národov varuje, že táto situácia môže vyvolať celosvetovú potravinovú krízu.

„Je nepredstaviteľné, že na Ukrajine blokujú milióny ton pšenice, kým v ďalších častiach sveta ľudia trpia hladom. Toto je skutočný vojnový zločin,“ povedal Borrell. Únijná krajina sa snaží prepravovať časť ukrajinského obilia po železnici, tá však pokryje iba zlomok potrebného množstva.

Podľa Borrella EÚ dúfa, že sa podarí dosiahnuť dohodu v rámci OSN, a podporuje plán na vytvorenie bezpečného námorného koridoru. O úlohu mediátora sa pokúša Turecko.

Moskva pritom tvrdí, že za nedostatok potravín môžu západné sankcie a Kyjev, pretože zamínoval ukrajinské prístavy. Borrell zdôraznil, že EÚ vo svojich sankciách proti Rusku nijako neobmedzuje vývoz potravín či hnojív a že hlavnou príčinou problému je ruská blokáda.

Zelená pre Ukrajinu?

Ministri sa budú baviť aj o priznaní štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a Moldavsku. Po tom, ako ho v piatok (17. 6.) odporučila Európska komisia, majú mať vo štvrtok (23. 6.) konečné slovo lídri členských krajín na samite v Bruseli.

Borrell síce nechcel predpovedať, či šéfovia štátov dôjdu k potrebnému jednomyseľnému súhlasu. Poznamenal však, že zatiaľ nikto z vedúcich politikov nevystúpil proti.

Holandský minister zahraničia Wopke Hoekstra, ktorého krajina patrila k najväčším skeptikom, v pondelok uviedol, že jeho vláda sa proti stavať nebude.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet