Na hlavný obsah

Rusko pokračuje v snahách totálne ovládnuť Severodoneck

Ukrajinci sú pod neustálou paľbou.

Rusko pokračuje v snahách totálne ovládnuť Severodoneck
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské vojská pokračujú v snahe plne ovládnuť Severodoneck. Ukrajinskí obrancovia odrazili útoky na obce v jeho bezprostrednom okolí, sú však pod neustálou paľbou ruského delostrelectva a letectva. V utorkovej (21. 6.) rannej zvodke to uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

Ruské sily sa o dobytie teraz už poslednej bašty ukrajinskej obrany na východnom brehu rieky Severný Doneck pokúšajú niekoľko týždňov. Obrancovia však stále ovládajú rozsiahly priemyselný areál na západe predtým stotisícového mesta a rovnako niekoľko obcí v jeho okolí.

Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj oznámil, že v severodoneckej priemyselnej zóne sa odohrávajú prudké boje. Rusi podľa neho zasiahli vstupnú halu závodu Azot a ostreľovali tiež okolie troch teraz už zničených mostov spájajúcich Severodoneck s Lysyčanskom.

Podľa štábu Ukrajinci úspešne čelia útokom v okolí dedín Syrotyne a Bila Hora, ktorá leží na južnom brehu rieky a prilieha k Lysyčansku. Toto mesto podľa Hajdaja čelí v posledný deň a pol masívnemu ostreľovaniu, pričom úrady sa snažia stanoviť počet obetí.

„Použili lietadlá. Zničili viac ako desať viacpodlažných budov, rodinné domy a budovu policajnej stanice. Zatiaľ sa našlo telo jednej obete. Zranenú ženu okamžite evakuovali do Kramatorska. Konečný počet obetí sa zisťuje, pretože včera bolo takmer nemožné sa po meste bezpečne pohybovať,“ napísal Hajdaj.

Úspech podľa vedenia ukrajinskej armády nezaznamenali ani ruské útoky v smere na Slovjansk pri obciach Bohorodyčne a Dolyna. Pokračuje tiež ofenzíva na južnejšie položené mesto Bachmut, kde teraz obe strany zvádzajú boje o dediny Veršyna a Semyhirja.

Pre značné straty vo veliteľskom zbore výsadkových jednotiek musí Rusko verbovať záložných dôstojníkov do vojenskej služby a uzatvárať s nimi krátkodobé zmluvy na tri mesiace, uviedlo tiež velenie ukrajinskej armády. Informácie sa nedali overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet