Na hlavný obsah

Evakuácie z továrne v Severodonecku aktuálne nie sú možné

Stále pokračuje ostreľovanie a boje.

Evakuácia civilistov, ktorí sa ukrývajú v chemickej továrni Azot v Severodonecku na východe Ukrajiny, je nemožná pre pokračujúce ostreľovanie a boje, uviedol v piatok (17. 6.) gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

V krytoch priemyselného areálu je podľa neho 568 ľudí vrátane 38 detí. Podľa skorších správ Rusi teraz po mesiaci tvrdých bojov ovládajú väčšinu Severodonecku, ukrajinskí vojaci sa ale naďalej držia v areáli chemičky Azot.

„Keby teraz vyšli von, tak by 99 percent z nich zomrelo,“ napísal Hajdaj o civilistoch na komunikačnej platforme Telegram.

V Azote sú aj civilisti

Ľudia ukrývajúci sa v areáli majú zásoby jedla, tie sa ale už dva týždne nedopĺňali, oznámil v stredu (15. 6.) americkej stanici CNN šéf miestnej vojenskej správy Roman Vlasenko. V areáli sú podľa neho predovšetkým zamestnanci závodu s rodinami a ďalší obyvatelia mesta. Vlasenko uviedol, že v Azote sú skutočné protiletecké kryty.

Úrady sa podľa Hajdája snažili civilistov už minulý mesiac presvedčiť, aby z areálu odišli, mnoho z nich bolo ale presvedčených, že tam budú vo väčšom bezpečí.

Moskva tento týždeň oznámila, že umožní evakuáciu civilistov z Azotu na území pod kontrolou proruských separatistov. Rusko zároveň požaduje, aby sa ukrajinskí obrancovia areálu vzdali. Kyjev žiada, aby sa otvoril humanitárny koridor, ktorým by civilisti mohli odísť na územie ovládané Ukrajinou, to ale Moskva odmieta.

Pri ostreľovaní zomrelo v Severodonecku a susednom Lysyčansku ďalších šesť ľudí, oznámil v piatok na telegrame Hajdaj. Tri životy si podľa neho vyžiadal letecký útok na kultúrny dom v Lysyčansku, v ktorom sa ukrývali miestni obyvatelia. Jeden človek zomrel pri ostreľovaní priamo na ulici. V Severodonecku potom podľa Hajdája pri ruských útokoch zomrela matka so synom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet