Na hlavný obsah

Samosprávy, zamestnávatelia a odborári sa zhodujú, že balík pomoci nie je protiinflačný

O plánovanej pomoci sa rozprávali s prezidentkou.

Samosprávy, zamestnávatelia a odborári sa zhodujú, že balík pomoci nie je protiinflačný
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia zástupcov pro-rodinných organizácií. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová si v pondelok (6. 6.) vypočula názory zástupcov zamestnancov, zamestnávateľov, samospráv, dôchodcov a prorodinných organizácií k vládnemu balíku pomoci.

Všetci ocenili, že sa hlava štátu zaujíma o ich odborné stanoviská, ktoré podľa nich zavážia pri jej rozhodovaní o tom, či protiinflačný respektíve prorodinný balík odobrí. Zuzana Čaputová by sa mala svoje stanovisko predstaviť verejnosti v utorok (7. 6.).

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Sťažujú sa, že neboli prizvaní k diskusii

Samosprávy už niekoľko týždňov upozorňujú vládu ako negatívne ich ovplyvní balíček pomoci. Problémom nie je len daňový bonus, ktorý im finančne ukrojí z rozpočtu, ale aj to, že neboli prizvaní k diskusii.

„Som rád, že aspoň jeden ústavný činiteľ v tejto krajine si s nami sadol a počúva analýzy, argumenty a fakty, ktoré hovoria o tom, že tento balíček je likvidačný nielen pre samosprávu, verejný rozpočet, ale aj pre služby obyvateľom,“ hovorí prezident Únie miest Slovenska a primátor Trenčína Richard Rybníček.

Odborári poukazujú aj na to, že sociálny dialóg medzi nimi a vládou nefunguje tak ako by mal. Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová podotkla, že o tak zásadnom návrhu ani nediskutovali.

„Táto pomoc necieli na tých, ktorí sú najviac ohrození infláciou. Keby dodržali legislatívny proces a neobišli sociálny dialóg, tak sme si mohli všetky tieto otázky vydiskutovať. Určite by bola samotná pomoc kvalitnejšia,“ povedala.

Zamestnávatelia sa prikláňajú k odborárom

Zamestnávatelia sa k odborárom prikláňajú a tiež zdôrazňujú, že nie sú proti pomoci ľuďom.

„To čo sme napadli je to, že legislatívny proces je svojím spôsobom znásilňovaný. Nemyslím si, že by tu hrozili extrémne hospodárske škody, keby to prešlo legislatívnym procesom,“ povedal prezident Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Alexej Beljajev.

Samosprávy, zamestnávatelia a odborári sa zhodujú, že tento balík pomoci nie je protiinflačný. Pripomínajú, že ide o opatrenia, ktoré podporujú rodiny s deťmi – balík totiž nezohľadňuje ostatné skupiny akými sú dôchodcovia či ľudia s nízkym príjmom. Jednota dôchodcov Slovenska bude preto ďalej tlačiť na vládu.

„Tým pádom, že sa zvýšila inflácia už na 12 percent, tak budeme považovať 8 percentnú valorizáciu a ešte kvázi štrnásty dôchodok,“ spresňuje Valéria Pokorná – poverená vedením jednoty.

Prorodinné organizácie naopak nemajú k balíku výhrady a chcú, aby ho prezidentka Zuzana Čaputová podpísala. Spresňuje Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku.

„Nie je pravda, že by sa nediskutovalo. Iné okolité krajiny menej zaťažujú odvodmi a daňami rodiny ako Slovensko. Dobiehame niečo čo sme už dávno mali dobehnúť. Preto tento zákon prišiel, treba ho podpísať a posunúť ďalej,“

Zástupcovia samospráv, zamestnancov a zamestnávateľov sú za to, aby prezidentka balík pomoci ešte nepodpísala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál