Na hlavný obsah

Scholz a Stoltenberg chcú od samitu NATO signál jednoty Aliancie

Samit sa bude konať koncom júla v Španielsku.

Scholz a Stoltenberg chcú od samitu NATO signál jednoty Aliancie
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/ABACA/AA

Nadchádzajúci samit NATO na konci júna v Španielsku musí byť signálom jednoty Aliancie. Vo štvrtok (9. 6.) sa na tom počas videokonferencie zhodli generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a nemecký kancelár Olaf Scholz. Pôvodne sa obaja mali stretnúť v Berlíne, Stoltenberg ale návštevu zo zdravotných dôvodov zrušil.

„Spolkový kancelár zdôraznil, že závery samitu musia zabezpečiť, aby NATO mohlo v budúcom desaťročí spoľahlivo a úspešne plniť svoju hlavnú úlohu, ktorým je kolektívna ochrana euroatlantického priestoru,“ povedal novinárom Scholzov hovorca Steffen Hebestreit.

Kancelár sa podľa Hebestreita opätovne prihlásil k nemeckému obrannému záväzku ku členom Severoatlantickej aliancie, čo dokazuje aj nový osobitný zbrojný fond pre nemeckú armádu s objemom 100 miliárd eur.

So Stoltenbergom vo štvrtok (9. 6.) na diaľku hovorila tiež nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová, s ktorou sa generálny tajomník pôvodne plánoval rovnako stretnúť.

Nemecké ministerstvo po rokovaní uviedlo, že členské štáty NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu posilňujú východné krídlo Aliancie, aby Rusko odstrašili. „Sme pripravení dôsledne brániť každý centimeter aliančného územia,“ uviedlo ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet