Na hlavný obsah

Odvolávanie Sulíka pokračovalo aj v piatok, v pléne vystúpil Gyimesi

Podľa neho minister fatálne zlyhal.

Odvolávanie Sulíka pokračovalo aj v piatok, v pléne vystúpil Gyimesi
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v parlamente. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok (17. 6.) pokračovali v diskusii na mimoriadnej schôdzi k odvolávaniu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Plénum sa opäť zíde v utorok (21. 6.), začne však bodmi z riadnej schôdze parlamentu.

Jedným z rečníkov bol aj poslanec György Gyimesi (OĽANO), ktorý tvrdil, že v Sulíkovej štvrtkovej (16. 6.) obhajobe zazneli klamstvá. Viaceré argumenty ministra označil za pochybné. Sulík podľa neho fatálne zlyhal vo funkcii a poškodil občanov.

„Fatálne zlyhal ako minister hospodárstva a cenu za jeho fatálne zlyhanie zaplatíme my všetci,“ vyhlásil Gyimesi. Sulík sa podľa neho musel „pomiasť“, keď hovoril o výhodných podmienkach. Odmieta, že by malo Slovensko rovnako výhodné podmienky, ako si vyrokovalo Maďarsko.

Namietal i vyjadrenia o tom, že Slovnaftu bude po skončení 18-mesačnej výnimky na vývoz produktov z ruskej ropy stačiť dodávať na slovenský trh. Ak by sa spoločnosť aj pokúšala dodávať na trh na Slovensku viac, zakročil by podľa neho protimonopolný úrad.

Za ďalšie klamstvo Sulíka označil tvrdenia, že Slovnaft ho mal listom ubezpečiť, že dokáže vyrábať ropné zmesi aj z iných druhov ropy. Gyimesi list v pléne prečítal. Tvrdí, že v ňom nie je nič o takýchto uisteniach.

Gyimesi porušuje koaličnú dohodu

„Domnievam sa, že ste pravdepodobne lobista,“ reagoval na Gyimesiho vyjadrenie poslanec Radovan Kazda (SaS). Gyimesi podľa neho len opakoval stanoviská dotknutej rafinérie. Navyše, podľa Kazdu „chrapúnskym“ spôsobom porušuje koaličné dohody.

Vyzval tiež Gyimesiho, aby sa o 18 mesiacov vzdal poslaneckého mandátu, ak spoločnosť Slovnaft nepadne a aby neprijal ani ponuku kandidovať v ďalších voľbách. Kazda dodal, že Sulík sa obhájil dostatočne a ponúkol vysvetlenie. Jeho zdôvodnenie označil za presvedčivé.

Do rozpravy sú písomne prihlásení ešte štyria poslanci. Následne sa budú môcť prihlásiť ešte ústne.

V utorok od 9.00 h by sa malo plénum na neverejnom rokovaní venovať správam Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva. Od 14.00 h majú poslanci naplánované body z dielne rezortu spravodlivosti.

Zaoberať by sa však mali aj zákonom o protiinflačnej pomoci, ktorý vrátila na opätovné prerokovanie prezidentka Zuzana Čaputová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko