Na hlavný obsah

Škótska premiérka navrhla nové referendum o nezávislosti

Sturgeonová kritizovala Johnsonovu vládu.

Škótska premiérka navrhla nové referendum o nezávislosti
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová. Foto: TASR/AP

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová v utorok (28. 6.) navrhla, aby sa v Škótsku konalo konzultatívne referendum o vyhlásení nezávislosti od Veľkej Británie, a to 19. októbra budúceho roku. Informuje o tom TASR podľa správ agentúr AFP a DPA.

O konaní referenda by mal rozhodovať škótsky parlament. Sturgeonová však pripustila, že Škótsko samotné napokon nebude môcť zorganizovať referendum bez súhlasu Londýna. Na možnosť usporiadania referenda sa chce škótska premiérka spýtať aj Najvyššieho súdu Spojeného kráľovstva.

Referendová otázka má znieť rovnako ako v roku 2014: „Malo by sa Škótsko stať nezávislou krajinou?“ Agentúra AP pripomína, že 55 % Škótov v referende v roku 2014 hlasovalo za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

Centrálna vláda Borisa Johnsona odmieta usporiadanie nového referenda o nezávislosti Škótska tvrdiac, že túto záležitosť už vyriešilo hlasovanie v roku 2014. Sturgeonová, ktorá je predsedníčkou Škótskej národnej strany, však tvrdí, že situácia sa odvtedy v dôsledku brexitu zmenila.

V prejave k parlamentu Sturgeonová kritizovala súčasnú vládu, ktorá Škótsko „vytrhla z Európskej únie“, „hrozí obchodnou vojnou“ a dostala krajinu na pozíciu druhého najhoršieho ekonomického rastu v skupine G20.

„Dúfam, že Konzervatívci prehrajú nasledujúce voľby. Hlboko verím, že si to zaslúžia,“ vyhlásila premiérka a pokračovala: „Nedovolím, aby bola škótska demokracia vo väzení Borisa Johnsona“.

Sturgeonová zopakovala svoje vyhlásenie z polovice júna, že Škótsko má demokratický mandát na vyhlásenie referenda o nezávislosti, keďže v škótskom parlamente majú väčšinu strany, ktoré nezávislosť podporujú, konkrétne Škótska národná strana a Zelení.

Opozičné strany Sturgeonovú kritizujú za jej „posadnutosť“ ďalším referendom a zdôrazňujú, že by sa radšej mala zaujímať o praktickejšie veci, ako napríklad rast životných nákladov v Škótsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet