Na hlavný obsah

Slovenská pošta bude od júla zaokrúhľovať hotovostné platby na 5 centov

Cieľom je minimalizovať obeh jedno a dvojcentových mincí.

Slovenská pošta bude od júla zaokrúhľovať hotovostné platby na 5 centov
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Slovenská pošta bude od 1. júla 2022 zaokrúhľovať výslednú sumu hotovostných platieb na 5 eurocentov. Informovala o tom v pondelok (27. 6.).

Výnimku pri zaokrúhľovaní tvoria výplaty sociálnych a dôchodkových dávok, sumy zaslané poštovými poukazmi, resp. ePoukazmi na výplatu a služby poskytované bankami (operácie na poštách vykonávané pre Poštovú banku).

„Celkový zvyšok nezaokrúhlenej platby platenej v hotovosti, ktorý je nižší ako polovica hodnoty 5 eurocentov, sa zaokrúhľuje nadol. Celkový zvyšok nezaokrúhlenej ceny platenej v hotovosti, ktorý je rovný alebo vyšší ako polovica hodnoty 5 eurocentov, sa zaokrúhľuje nahor,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Ak zákazník platí v hotovosti za viac služieb, zaokrúhľuje sa takto až výsledná suma súčtu cien. Pri platbách za služby Slovenskej pošty platobnou kartou sa platby nebudú zaokrúhľovať.

„Slovenská pošta bude prijímať bez obmedzení od 1. júla 2022 zásielky s dobierkovou sumou, ktorá nie je zaokrúhlená na 5 eurocentov. Pri úhrade dobierkovej sumy v hotovosti sa suma zaokrúhli podľa platných pravidiel na účet Slovenskej pošty,“ priblížila Dorčáková.

Odosielateľovi zásielky Slovenská pošta prevedie na účet dobierkovú sumu, ktorú zadal pri podaní zásielky (nezaokrúhlená). V prípade výplaty dobierkovej sumy v hotovosti (dobierka na adresu), sa táto suma zaokrúhli podľa platných pravidiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika