Na hlavný obsah

Slovenskí mliekari majú problém, hrozí im zánik

Sľúbená finančná pomoc od štátu neprichádza.

Chovatelia dojníc opäť bijú na poplach. Počet zvierat určených na mlieko redukujú ďalšie podniky.

Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) hrozí regionálnym mliekarniam zánik. Finančná pomoc od štátu stále neprichádza.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zatiaľ čo pred 30 rokmi bolo Slovensku približne pol milióna dojníc, aktuálne je to len 115 000. Toto číslo neustále klesá.

„Ľudská práca i energie zdraželi,“ povedala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová a dodala, že slovenskí prvovýrobcovia dojníc už mesiace extrémne prerábajú na surovom kravskom mlieku. 

V porovnaní s inými krajinami zaostávame

Predošlý rok rátali prvovýrobcovia mlieka straty na úrovni 35 miliónov eur. O pomoc požiadali agrorezort, ktorý im prisľúbil balík v hodnote 10 miliónov eur.

,,Mal byť vyplatený do konca mája, dnes máme 16. júna a podniky nemajú nič. Zo všetkých sľubov zatiaľ nula,“ uviedla riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Margita Štefániková.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽANO) tvrdí, že v priebehu júla si budú môcť mliekari podať žiadosti o dotácie a dostať by ich mali v priebehu leta.

Chovatelia sú však skeptickí. Peniaze prichádzajú neskoro a v porovnaní s ostatnými krajinami je ich vraj žalostne málo. Zahraničné výrobky sú preto často lacnejšie ako tie slovenské.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika