Na hlavný obsah

Slovensko by malo zlepšiť vzdelávanie rómskych detí, odporúča Rada Európy

Situácia ju osobitne znepokojuje.

Slovensko by malo zlepšiť vzdelávanie rómskych detí, odporúča Rada Európy
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poradný výbor Rady Európy (RE) pre Rámcový dohovor o ochrane národnostných menšín vyzval slovenské orgány, aby odstránili diskrimináciu rómskych detí vo vzdelávaní a zlepšili mechanizmus podpory kultúr národnostných menšín. Informoval o tom hovorca RE Jaime Rodríguez.

Vo zverejnenom stanovisku výbor vyjadril „osobitné znepokojenie nad situáciou rómskej menšiny“. Prioritnou činnosťou by podľa neho mala byť podpora inkluzívneho a kvalitného vzdelávania pre rómske deti.

Slovenské úrady by mali „rázne riešiť“ školskú segregáciu a nadmerné zastúpenie rómskych detí v špeciálnych triedach a školách pre žiakov s ľahkým stupňom mentálneho postihnutia.

Podľa výboru je slovenská legislatíva v otázke boja proti diskriminácii „komplexná“, no jej praktická implementácia je stále slabá.

Ministerstvo školstva v reakcii uviedlo, že výzva nie je nová, Slovensko čelí konaniu zo strany EK v tejto veci od roku 2015. Rezort školstva si uvedomuje, že ide o komplexnú problematiku, ktorá si vyžaduje súčinnosť všetkých zainteresovaných strán.

Rezort vo veci koná

Ministerstvo ubezpečuje, že reagovalo viacerými opatreniam vo forme prijatých stratégií či akčných plánov. Téma inkluzívneho vzdelávania je tiež súčasťou plánu obnovy a odolnosti. Posilnili tiež Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

„Ministerstvo si plne uvedomuje dôležitosť inklúzie Rómov a všetkých ostatných menšinových skupín do spoločnosti. Vyvinie maximálne úsilie na naplnenie cieľov oboch zmienených stratégií,“ uviedol odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.

Rada Európy ďalej odporučila, aby slovenské orgány „urýchlene a verejne“ odsúdili podnecovanie na verejné násilie a nenávisť, trestné činy z nenávisti a protimenšinovú rétoriku vo verejnom a politickom diskurze.

Výbor RE vyjadril osobitné znepokojenie nad nenávistnými prejavmi na internete a sociálnych sieťach.

Stanovisko poradného výboru pre Rámcový dohovor o ochrane národnostných menšín vychádza z informácií. Tie výbor získal priamo od vládnych a mimovládnych zdrojov počas návštevy Bratislavy, Banskej Bystrice, Prešova, Ostrovian, Komárna, Nových Zámkov a Galanty v dňoch 6. až 10. septembra 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko