Na hlavný obsah

Ministerstvo životného prostredia viní z úbytku hlucháňov bývalú vládu

Od roku 2004 jeho populácia na Slovensku klesla na polovicu.

Ministerstvo životného prostredia viní z úbytku hlucháňov bývalú vládu
Na ilustračnej snímke tetrov hlucháň. Foto: TASR

Slovensko na Európskom súdnom dvore prehralo spor o ochrane hlucháňa hôrneho. Súd dal za pravdu Európskej komisii, podľa ktorej Slovensko nedostatočne chránilo tohto vzácneho živočícha.

Od roku 2004 jeho populácia na Slovensku klesla na polovicu. Ornitológ však hovorí, že teraz je Slovensko už na dobrej ceste. Kľúčové je nepoľaviť v zákonoch, ktoré zakazujú ťažbu dreva v chránených oblastiach.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

V niektorých lokalitách už vyhynul

Hlucháň hôrny je bažantovitý vták, ktorý prebýva najmä v starých lesoch. V posledných desaťročiach jeho populácia v strednej a západnej Európe výrazne poklesla. V niektorých lokalitách vyhynul.

Preto je najmä v oblasti Západných Karpát radený medzi silne ohrozené druhy. Ornitológ Jozef Ridzoň pre Rádiožurnál vysvetlil, prečo je hlucháňa dôležité chrániť.

„Jeho ochrana je dôležitá nielen pre zabezpečenie toho, aby u nás prežil tento druh, ktorý je symbolom našich hôr. Ale aj preto, aby prežili iné druhy vyskytujúce sa v horských lesoch. Ide o lesy, ktoré sú často vizuálne pekné a v iných krajinách je ich ochrana samozrejmosťou aj bez európskej legislatívy,“ povedal.

Slovensko však podľa Európskej komisie hlucháňa chránilo nedostatočne. V žalobe, ktorú podala na Európsky súdny dvor pred dvoma rokmi, kritizuje vysokú mieru ťažby v chránených územiach. Tá spôsobila úbytok tohto vzácneho živočícha.

Ministerstvo viní bývalú vládu

Ministerstvo životného prostredia z toho viní bývalú vládu. Od roku 2015 totiž programy starostlivosti o lesy nemuseli posudzovať z hľadiska vplyvu na predmet ochrany.

„Z povinnosti vykonať posúdenie vyňali tiež náhodnú ťažbu dreva. Dnešné vedenie ministerstva sa domnieva, že aj tieto opatrenia uľahčovali neoprávnené ťažby za čias Roberta, Fica,“ píše sa v stanovisku.

„Už aj za hlucháňa zodpovedám? Dobre, beriem na seba, Fico zodpovedá za hlucháňa, môžeme ísť ďalej,“ reagoval na obvinenia predseda strany Smer-SD Robert Fico.

Ministerstvo životného prostredia verí, že opatrenia, ktoré realizovalo za posledné dva roky, Slovensko uchránia pred uložením finančnej pokuty.

Ornitológ Jozef Ridzoň pripomína, že kľúčová bude teraz najmä zonácia národných parkov.

„Súd dopadol tak, ako dopadol, pretože v zásade je to dobeh starých problémov. Teraz je ten prístup už iný. Ochrana prírody je reálne prioritou, verím, že keď sa zonácia dobre uskutoční, tak to vyrieši veľkú časť problémov,“ vyhlásil.

Európska komisia už podobnú žalobu riešila. Poľsku pre ohrozenie hlucháňa súd vyčíslil za každý deň ťažby dreva pokutu 100 000 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál