Na hlavný obsah

Slovensko odškodní obete policajnej razie v Moldave nad Bodvou

Rozhodol o tom Európsky súd pre ľudské práva.

Slovensko odškodní obete policajnej razie v Moldave nad Bodvou
Archívne foto - hlavné pojednávanie so zbitými obeťami policajnej razie v Moldave nad Bodvou s obvineným Róbertom R. na Okresnom súde Košice I. v Košiciach 14. januára 2019. Foto: TASR

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vo štvrtok (2. 6.) ohlásil uzatvorenie zmieru medzi Slovenskou republikou a ôsmimi Rómami, ktorí boli obeťami brutálnej policajnej razie v Moldave nad Bodvou v roku 2013.

V zmysle mimosúdnej dohody sa SR zaviazala zaplatiť rómskym  sťažovateľom náhradu nemajetkovej ujmy 110 000 eur. Má na to tri mesiace.

K uzatvoreniu zmieru došlo po rokovaniach medzi Ministerstvom spravodlivosti SR, sťažovateľmi a právnikmi z Európskeho centra pre práva Rómov (ERRC). To zastupovalo sťažovateľov pred štrasburským súdom.

„Sme radi, že sa obete razie konečne dočkali spravodlivosti. Žiaľ, trvalo to celých deväť rokov a niekoľko konaní pred vnútroštátnymi orgánmi a súdmi, kým bolo spravodlivosti učinené zadosť. Počas nich boli sťažovatelia postihovaní orgánmi činnými v trestnom konaní len preto, že sa odvážili domáhať sa svojich práv a sťažovať sa na brutálny policajný zásah,“ poznamenal právny konzultant ERRC Michal Zálešák.

Súd priznal každému zo sťažovateľov 20 000 eur a ako trovy konania im priznal spoločne 6 500 eur. „Sťažovatelia sa vzdali akýchkoľvek ďalších nárokov voči Slovenskej republike v súvislosti so skutočnosťami, ktoré viedli k podaniu tejto sťažnosti,“ napísalo ministerstvo spravodlivosti.

Rezort doplnil, že týmto spôsobom došlo ku konečnému uzavretiu prípadu pred ESĽP. Ten už prípad vzhľadom na tieto skutočnosti vyškrtol zo svojho zoznamu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko