Na hlavný obsah

Speváčka, tanečníčka a obľúbená porotkyňa Paula Abdul má 60 rokov

Od detstva bola známa svojou veľkou energiou.

Speváčka, tanečníčka a obľúbená porotkyňa Paula Abdul má 60 rokov
Na snímke americká speváčka, herečka a porotkyňa Paula Abdul. Foto: TASR/AP

Jej talent spozorovali už v detstve. Je úspešnou speváčkou, tanečníčkou i známou porotkyňou. Reč je o Američanke Paule Abdul. Stále mlado vyzerajúca umelkyňa sa v nedeľu (19. 6.) dožíva jubilejných 60 rokov.

Paula Abdul sa narodila 19. júna 1962 v San Fernando Valley v Kalifornii, jej celé meno je Paula Julie Abdul. Mala sedem rokov, keď začala účinkovať v miestnych divadelných súboroch. Vyštudovala tanec a venovala sa mu aj profesionálne.

Choreografie aj hitparády

Na strednej škole Van Nuys pôsobila ako roztlieskavačka a hrala aj v skupine na flautu. Patrila medzi najlepších študentov. Známa bola aj veľkou energiou, ktorou oplývala.

Vyniesla jej dobré renomé medzi hviezdami, ktoré si ju najímali pre tvorbu choreografie do ich videoklipov a na turné. Po roku 1980 začala pôsobiť ako hlavná choreografka Janet Jacksonovej.

Pracovala taktiež taktiež pre umelcov ako Prince či skupinu Duran Duran. Postarala sa aj o tanečné choreografie do niektorých videoklipov skladieb Michaela Jacksona. Taktiež pracovala aj pre film, napríklad Americká krása alebo Jerry Maguire a pre niekoľko televíznych reklám.

V roku 1987 poslala Paula Abdul niekoľko svojich demo nahrávok do vydavateľských spoločností. Hoci bol jej hlas relatívne netrénovaný, jej výborný tanec presvedčil vydavateľov o to nasadiť jej piesne do hitparád.

V júni 1988 vyšiel jej debutový album Forever Your Girl, ktorý sa dostal na prvé miesto. V auguste 1988 vyšiel jej prvý singel Knocked Out. Vo februári 1989 viedla prvýkrát hitparádu so skladbou Straight Up. Úspešná bola hlavne na prelome 80. a 90. rokov.

V singlovej hitparáde mala jedenásť skladieb, z nich šesť sa dostalo až na prvé miesto, okrem Straight Up aj Forever Your Girl, Cold Hearted, Opposites Attact, Rush Rush a Promise Of A New Day.

V roku 2002 začala pôsobiť v súťaži American Idol ako porotkyňa. Odvtedy je známa najmä ako porotkyňa v speváckych súťažiach vrátane The X Factor. Viacerí ju vnímajú ako obľúbenú a sympatickú porotkyňu pre svoju miernosť a súcit a to, že sympatizuje s neúspešnými spevákmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet