Na hlavný obsah

Srí Lanka je v najhoršej ekonomickej kríze od svojej nezávislosti

Vláda zatvára školy a odporúča pracovať z domu.

Srí Lanka je v najhoršej ekonomickej kríze od svojej nezávislosti
Rady na pumpách v Srí Lanke. Foto: Dawn.com/Twitter

Viaceré ázijské krajiny, najmä tie juhovýchodné, čelia najhoršej hospodárskej kríze za uplynulé desaťročia. Srí Lanka dokonca na dva týždne výrazne obmedzila distribúciu paliva a pozastavila predaj pohonných látok pre súkromné vozidlá. Navyše vyzvala obyvateľov, aby zostali doma. Ostrov trpí najhoršou ekonomickou krízou od svojej nezávislosti.

Téme sa v Radiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Blanka Kucharovicová.

Ostrov plný turizmu nemôže existovať bez paliva

Ozbrojené jednotky a polícia najnovšie strážia všetky srílanské čerpacie stanice. Ostrov totiž pozastavil predaj pohonných látok pre nepotrebné vozidlá.

Nasledujúce dva týždne teda môžu tankovať len vozidlá verejnej dopravy,  lekárskej služby či rozvozu potravín. Vláda zatvorila školy a vyzvala obyvateľov, aby pracovali z domu. Väčšina z nich sa však živí turizmom.

,,Celý život pracujem v cestovnom ruchu. Ak nedostanem palivo, nemôžem nič robiť. Vláda sľúbila, že zabezpečí autobusovú prepravu. No tá už vôbec správne nepremáva,“ vraví zamestnanec hotela Sarathchandra Perera.

Na pár litrov paliva čakajú ľudia v rade aj niekoľko dní. „Je to obrovská nespravodlivosť. Pohonné látky sú základnou položkou pre ľudí. Ak nebude palivo, celá krajina sa zastaví. Zvolili sme si túto vládu s nádejou, no namiesto toho ľudia stoja pre palivo a základné potraviny aj niekoľko dní v radoch,“ opisuje situáciu na ostrove jeho obyvateľ Neil Jayatilake.

Vláda hľadá alternatívy na dodávky paliva

Srí Lanka vyslala predstaviteľov vlády do Ruska, aby rokovali o palive. Po novom však hľadá pomoc aj v Katare, Indii, Číne a rokuje i s Medzinárodným menovým fondom.

Krajinou však otriasajú protesty. Obyvatelia vyzývajú prezidenta, aby odstúpil. Okrem pohonných látok totiž ľuďom chýbajú aj základné potraviny.

Pred vojnou kupovali potraviny z Ruska a Ukrajiny. No teraz ich musia zabezpečiť z Kanady, Austrálie alebo Argentíny. Okrem toho, že za nich viac zaplatia, radikálne sa zvýšila aj cena prepravy a čas, kým sa k nim tovar dostane,“ vysvetľuje ekonóm Svetového potravinového programu Arif Husain.

Tamojšie námorníctvo najnovšie zadržalo takmer 50 ľudí, ktorí pre krízu chceli ilegálne emigrovať do Austrálie. Situácia však vrie aj v ďalších štátoch. Pre nedostatok energií zatvárajú v Bangladéši obchody a v Indii a Pakistane aj celé podniky.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál