Na hlavný obsah

Veľké protivládne protesty na Srí Lanke si vyžiadali už najmenej sedem obetí

Demonštranti vinia vládu za ekonomickú krízu.

Veľké protivládne protesty na Srí Lanke si vyžiadali už najmenej sedem obetí
Protestujúci na Srí Lanke. Foto: TASR/AP

Protestujúci na Srí Lanke v noci na utorok (10. 5.) zapálili niekoľko domov patriacich vládnucej rodine Radžapaksov i politikom vládnej strany, napísala agentúra AP.

Protesty, pri ktorých zomrelo až sedem ľudí vrátane jedného zákonodarcu, vyústili v pondelok (9. 5.) do rezignácie premiéra Mahindy Radžapaksu a v obmedzenej miere pokračujú. Zranenia utrpelo vyše 200.

Demonštranti sa v utorok opäť zhromaždili pri sídle prezidenta Gotabaju Radžapaksu a vyzývali ho, aby nasledoval svojho brata a tiež odstúpil. Ľudia vinia vládnucu rodinu Radžapaksov z uvrhnutia Srí Lanky do ekonomickej krízy.

Počet odporcov pred prezidentovou rezidenciou sa oproti minulým dňom znížil z tisícov na niekoľko stoviek po tom, čo úrady v pondelok vyhlásili zákaz vychádzania a po celej krajine rozmiestnili vojakov.

Podporovatelia vlády v pondelok zaútočili drevenými a železnými tyčami na tábor, kde prebývajú ľudia protestujúci proti vláde, a zapaľovali im stany. „Prišli sme o nejaké oblečenie a stany,“ povedal AP jeden z protestujúcich. „Ale máme na svojej strane oveľa viac ľudí ako predtým.“

Útok na tábor vyústil do premiérovej rezignácie, ale aj do ďalších búrlivých nepokojov.

Ulice stráži armáda

Protivládni demonštranti napádali politikov vládnucej strany a v niektorých prípadoch zapaľovali ich domy. Jeden zo zákonodarcov prišiel o život.

Úrady reagovali rozmiestnením armády na mnohých miestach ostrovného štátu a do stredy (11. 5.) zaviedli zákaz vychádzania. Polícia proti protestujúcim použila slzotvorný plyn aj vodné delá.

V utorkovom vyhlásení vláda uviedla, že dáva armáde právomoc kohokoľvek zadržať na 24 hodín, kým ho odovzdá polícii. Polícia potom môže prehľadať súkromné obydlia aj vozidlá bez povolenia.

„Situácia je teraz už pokojnejšia, máme hlásenie iba o sporadických nepokojoch,“ povedal agentúre Reuters policajný hovorca v Kolombe. Polícia zatiaľ v súvislosti s násilím nikoho nezatkla a uviedla, že tri zo siedmich obetí nepokojov podľahli ranám zo strelných zbraní.

Protestné zhromaždenia pred sídlom prezidenta Radžapaksu trvajú už 20. deň v rade. Demonštranti prezidentovi a jeho vplyvnej rodine pripisujú vinu za ekonomickú krízu, ktorá označujú za najhoršiu od získania nezávislosti v roku 1948.

V krajine s 22 miliónmi obyvateľov je nedostatok paliva, potravín, liekov a ďalšieho základného tovaru a dochádza k dlhým výpadkom dodávok elektrickej energie.

Členovia kabinetu teraz už bývalého premiéra Radžapaksu odstúpili v minulých dňoch a týždňoch a nahradili ich. Traja z bývalých ministrov tiež patria do Radžapaksovej rodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet