Na hlavný obsah

Súd EÚ potvrdil trest ruskému miliardárovi blízkemu Putinovi

Spájajú ho s Vagnerovou skupinou.

Súd EÚ potvrdil trest ruskému miliardárovi blízkemu Putinovi
Jevgenij Prigožin servíruje jedlo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Foto: TASR/AP

Tribunál Európskej únie v stredu (1. 6.) potvrdil platnosť sankcií voči ruskému miliardárovi blízkemu Kremľa Jevgenijovi Prigožinovi. Únia ho v roku 2020 potrestala za porušovanie zbraňového embarga v Líbyi.

Súd v Luxemburgu zamietol Prigožinovu sťažnosť, podľa ktorej bolo rozhodnutie únijných krajín neodôvodnené a chýbali dôkazy. Podľa sudcov vyhlásila EÚ sankcie v súlade s pravidlami. Dôkazy o Prigožinovom spojení so žoldnierskou Vagnerovou skupinou pôsobiacou v Líbyi označili za dostatočné.

Európsky blok zmrazil oligarchovi, ktorého považujú za dôverníka ruského prezidenta Vladimira Putina, majetok predvlani v októbri. Podnietili ho k tomu správy o pôsobení ozbrojenej Vagnerovej skupine v Líbyi, na územie ktorej sa vzťahuje zbraňové embargo, ktoré uznáva aj EÚ.

Prigožin podľa viacerých médií žoldniersku skupinu financuje a ovláda. Súd v stredu konštatoval, že sa sankcie opierajú o dôkazy vyplývajúce zo správy OSN a mnohých článkov v médiách doložených fotografiami.

„So zreteľom na kontext, navyše, dôkazný spis obsahuje konkrétne, presné a zhodujúce sa informácie dokladujúce úzke a početné vzťahy, ktoré Prigožin udržiava s Vagnerovou skupinou,“ uviedol súd.

Miliardár preto podľa únijnej justície oprávnene figuruje na zozname ľudí ohrozujúcich mier a bezpečnosť v Líbyi.

EÚ po Prigožinovi vlani v decembri potrestala tiež osem členov a tri subjekty priamo zapojené do činnosti skupiny. Vagnerovcov viní z mučenia, svojvoľného zabíjania či mimosúdnych popráv. Pôsobili či pôsobia v konfliktoch na Ukrajine, v Líbyi, Sýrii, v Stredoafrickej republike či v Sudáne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet