Na hlavný obsah

Čo so zmrazeným ruským majetkom? Použiť by sa mohol aj pri obnove Ukrajiny

Európska komisia chce jednotné pravidlá.

Čo so zmrazeným ruským majetkom? Použiť by sa mohol aj pri obnove Ukrajiny
Zničené električky stoja v depe v Mariupole na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Európska komisia navrhuje, aby sa porušovanie európskych sankcií proti Rusku považovalo vo všetkých členských štátoch za trestný čin. To by vládam umožnilo konfiškovať majetok spoločností a jednotlivcov, ktorí pre rozdielne pravidlá v rámci Únie, sankcie obchádzajú.

Brusel naznačuje, že skonfiškované prostriedky ruských oligarchov by mohli použiť pri obnove Ukrajiny.

Tresty za porušovanie európskych sankcii sa v jednotlivých krajinách Európskej únie líšia. Za trestný čin ich považuje len 12 štátov. Európska komisia to chce zjednotiť. Rozšírením európskeho zoznamu trestných činov, ako aj zjednodušením pravidiel, ktoré by umožňovali zabavenie majetku, chce Brusel potrestať tých, ktorí sankcie obchádzajú.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek.

EÚ zmrazila majetok vo výške 10 miliárd eur

„Týmito trestnými činmi sa zameriavame nie len na tých, ktorí profitujú z porušovania reštriktívnych opatrení Únie, ale aj na tých, ktorí im pri tom pomáhajú. To znamená, že trestné činy sa budú vzťahovať na oligarchov, ako aj na ich spoločníkov, právnikov či bankárov,“ vysvetlil eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reyners.

Na európskom sankčnom zozname sa aktuálne nachádza vyše tisíc osôb, firiem a inštitúcii spájaných s Kremľom. Od začiatku vojny zmrazila Európska únia ruským oligarchom majetok v objeme 10 miliárd eur.

Ďalších 20 miliárd zablokovala na bankových účtoch. Niektoré krajiny navrhujú, aby sa skonfiškované prostriedky mohli použiť pri obnove Ukrajiny.

Návrh musia schváliť členské štáty

„Myslím si, že základný pocit spravodlivosti nám hovorí, že by sme sa na to mali pozrieť a urobíme tak. Nie je to triviálne, ale zaoberáme sa tým, pretože si myslím, že zničenie Ukrajiny spôsobila úplne neopodstatnená vojna Ruska. Ak sa celý svet podieľa na obnove Ukrajiny, aj Rusko by malo niesť svoj spravodlivý podiel,“ uviedla predsedníčka Európskej komisie
Ursula von der Leyenová.

Nové európske pravidlá o konfiškácii majetku sa nemajú týkať len ruských oligarchov na sankčnom zozname, ale aj ľudí zapojených do organizovaného zločinu, obvinených z prania špinavých peňazí, či z korupcie. Návrh Komisie musia schváliť všetky členské štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál