Na hlavný obsah

Talianska polícia zabavila pri protidrogovom zásahu vyše štyri tony kokaínu

Prokurátori vydali zatykač na 38 ľudí v Kolumbii.

Talianska polícia zabavila pri protidrogovom zásahu vyše štyri tony kokaínu
Ilustračná snímka - balíčky kokaínu. Foto: TASR/AP

Pri zásahu proti kolumbijskému drogovému kartelu Klan zo zálivu zabavila talianska polícia vyše štyri tony kokaínu. Ak by sa zhabaná droga dostala na čierny trh, mohla by sa predať za zhruba 240 miliónov eur. Uviedla to v utorok (7. 6.) agentúra Reuters.

Prokurátori tiež vydali zatykač na 38 ľudí zdržiavajúcich sa v Kolumbii, Taliansku a ďalších európskych štátoch. Podľa vyšetrovateľov sa podieľali na organizovaní prepravy drog z Latinskej Ameriky do Európy.

Podľa polície je množstvo zadržaného kokaínu jedno z najväčších v Európe za posledné roky. Okrem toho polícia skonfiškovala tiež luxusné automobily či hotovosť vo výške zhruba dva milióny eur. Zatykače v súvislosti s raziou úrady vydali na 38 ľudí žijúcich v Kolumbii, Taliansku, Holandsku, Slovinsku či Chorvátsku.

Klan zo zálivu (Clan del Golfo) patrí k najmocnejším drogovým kartelom v Kolumbii. Jeho moc ale utrpela po zatknutí šéfa organizácie Daira Antonia Úsugu, ktorého Kolumbia na začiatku mája vydala do USA. Tam mu hrozí za pašeráctvo drog a ďalšie zločiny až doživotie.

Podľa vyšetrovateľov kolumbijské drogové kartely často spolupracujú s talianskymi mafiami na preprave a distribúcii drog v Európe. Veľmi aktívna je v tejto oblasti organizácia ‚Ndrangheta z Kalábrie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet