Na hlavný obsah

Výroba kokaínu a metamfetamínu v Európe je na vzostupe

Kokaín je druhou najpožívanejšou drogou.

Výroba kokaínu a metamfetamínu v Európe je na vzostupe
Ilustračná snímka - balíčky kokaínu. Foto: TASR/AP

Európa sa v posledných rokoch stáva centrom výroby kokaínu a jeho distribúcie do ďalších častí sveta. Zároveň zostáva aj jeho významným odbytiskom.

Pomaly, ale stabilne sa tiež rozrastá európsky trh s ďalšou ilegálnou drogou – metamfetamínom. V jeho produkcii sa popri Česku dostáva do popredia aj Belgicko či Holandsko. 

Vyplýva to z analýz Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a závislosti (EMCDDA) a Europolu, ktoré zverejnili v piatok (6. 5.).

Kokaín v Európe zostáva po marihuane druhou najviac konzumovanou drogou. V roku 2020 ho príležitostne či pravidelne požívalo zhruba 3,5 milióna ľudí. Predalo sa ho odhadom za 10,5 miliardy eur.

Veľké objemy kokaínu dovážané z Latinskej Ameriky viedli k tomu, že už štvrtým rokom v rade rástlo množstvo zhabaných kontrabandov tejto drogy v Európe, ktoré predvlani dosiahlo rekordných 214,6 tony.

„Naša nová analýza ukazuje, že teraz čelíme väčšej hrozbe od diverzifikovanejšieho a dynamickejšieho drogového trhu, ktorej príčinou je užšia spolupráca medzi európskymi a medzinárodnými zločineckými organizáciami,“ konštatoval riaditeľ EMCDDA Alexis Goosdeel.

Zmenou je podľa neho najmä väčšia úloha Európy v produkcii, na ktorej má podiel najmä Belgicko, Holandsko či Španielsko. Droga z Európy čoraz viac mieri do ďalších častí sveta, najmä blízkovýchodných či ázijských krajín.

Metamfetamín na vzostupe

Rozrastá sa aj európsky trh s najužívanejšou syntetickou stimulačnou drogou sveta metamfetamínom, ktorý je objemovo výrazne menší ako obchod s kokaínom.

V jeho produkcii je stále v popredí Česko a okolité krajiny v súvislosti s tunajším pervitínovým trhom, analýza však upozorňuje na nárast produkcie v Belgicku či Holandsku.

Kým v Česku sa väčšinou droga vyrába v malých „kuchynských laboratóriách“, v západoeurópskych krajinách ju môžu produkovať vo výrazne väčších objemoch, varuje správa.

Objem zhabaného metamfetamínu síce rýchlo rastie, avšak stále zostáva oproti kokaínu výrazne menší. V roku 2020 skončilo v rukách polície v dvadsaťsedmičke únijných krajín 2,2 tony tejto drogy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet