Na hlavný obsah

Texaský masaker zmenu nepriniesol. Zákon obmedzujúci zbrane v USA pravdepodobne neschvália

Rodičia zastrelených detí vyzývajú k činom.

Texaský masaker zmenu nepriniesol. Zákon obmedzujúci zbrane v USA pravdepodobne neschvália
Demonštranti protestujúci za zákaz držania útočných pušiek. Foto: ČTK/AP

Snemovňa reprezentantov v Spojených štátoch amerických vďaka hlasom demokratov schválila legislatívu sprísňujúcu reguláciu zbraní. Ide však iba o symbolické gesto, lebo v Senáte tento návrh zákona pre odpor republikánov neprejde.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

K hlasovaniu v Snemovni prišlo iba niekoľko hodín potom, ako na pôde kongresu vypovedali rodiny obetí masovej streľby na základnej škole v Texase.

Rodičia vyzývajú k činom

„Krvácame, a vy nekonáte,“ vyzvala k činom amerických kongresmanov Kimberly Rubiová, ktorej desaťročná dcéra neprežila streľbu na základnej škole v Uvalde z 24. mája. Spolu s jej dcérou tam zahynulo ďalších 18 detí a 2 učiteľky.

Prítomnými otriaslo aj svedectvo pediatra Roaya Guerera. Ten vypovedal, že deti boli tak rozstrieľané, že ich dokázali identifikovať iba pomocou zdrapov oblečenia.

Osemnásťročný páchateľ totiž použil útočnú pušku so zásobníkmi s veľkou kapacitou. Na emocionálnom pojednávaní sa vo videu objavila iba 11-ročná Miah Cerrillová, ktorá masaker videla na vlastné oči.

„Útočník povedal mojej učiteľke dobrú noc a strelil ju do hlavy. Zastrelil mojich spolužiakov a rozstrieľal tabulu. Zastrelil moju priateľku, ktorá bola vedľa mňa. Bála som sa, že sa vráti späť, a tak som sa natrela krvou mojej mŕtvej kamarátky,“ povedalo dievčatko.

Podobné snahy v minulosti zlyhali

Miah sa neskôr zmocnila mobilu zavraždenej učiteľky a zavolala políciu. Tej trvalo takmer hodinu, kým páchateľa zneškodnila. Texaské úrady priznali, že išlo o chybné rozhodnutie a policajti mali okamžite konať.

Miah na otázku, či sa bude podobná streľba v USA opakovať, odpovedala bez váhania kladne.

Americkí kongresmani vrátane niektorých republikánov signalizujú, že tentokrát kongres musí konať. Podobné snahy však v minulosti k ničomu neviedli.

“Zbraňová loby je veľmi efektívna. Buď ste za druhý dodatok ústavy garantujúci vlastnenie strelných zbraní, alebo ste proti. Pre ňu nič medzitým neexistuje. Keď sa na vás zbraňová loby zameria a chcete byť zvolený v dištrikte na vidieku, kde je veľa poľovníkov, tak vás zničia,” vysvetlil pre RTVS politológ Lawrence Evans.

V minulom roku zabili prvýkrát strelné zbrane v USA viac detí ako dopravné nehody. V rovnakom období zaznamenali rekordných 693 masových strelieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál