Na hlavný obsah

Biden vyzval Kongres, aby zakázal útočné pušky a zaviedol ďalšie zbraňové opatrenia

"Už dosť," povedal v prejave z Bieleho domu.

Biden vyzval Kongres, aby zakázal útočné pušky a zaviedol ďalšie zbraňové opatrenia
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden vyzval Kongres, aby zakázal útočné pušky, zintenzívnil previerky kupujúcich a zaviedol ďalšie opatrenia na sprísnenie kontroly zbraní. Urobil tak v reakcii na sériu streleckých útokov, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli Spojené štáty. Informovala o tom v piatok (3. 6.) agentúra Reuters.

„Už dosť,“ povedal Biden v prejave z Bieleho domu. „Preboha, koľko krviprelievania sme ešte ochotní akceptovať?“ prehovoril k občanom krajiny. Tú šokovala nedávna streľba na školákov v Texase, v budove zdravotníckeho zariadenia v Oklahome a v obchode s potravinami v Buffale.

„Nemôžeme znovu sklamať americký ľud,“ povedal demokratický prezident. Zároveň naliehal na republikánov, aby umožnili schválenie zákonov sprísňujúcich kontrolu zbraní. Tieto zákony majú však malú šancu prejsť Senátom.

Biden ďalej vyzval Američanov, aby otázku kontroly zbraní „postavili do centra svojho volebného rozhodovania“ v novembrových voľbách do Kongresu.

Veľká väčšina amerických voličov – a to tak demokratov, ako aj republikánov – je podľa prieskumov za prísnejšie zákony o kontrole zbraní, pripomína Reuters. S legislatívnymi návrhmi zvyčajne prichádzajú demokratickí zákonodarcovia, ale opakovane narážajú na odpor Republikánskej strany.

Značná časť jej členov sa totiž prikláňa k širokému výkladu druhého dodatku americkej ústavy, ktorý sa týka práva držať zbrane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet