Na hlavný obsah

Útočník zabil v oklahomskej nemocnici štyroch ľudí, potom sa zastrelil

Úrady zisťujú identitu páchateľa.

Útočník zabil v oklahomskej nemocnici štyroch ľudí, potom sa zastrelil
Polícia zasahuje v oklahomskej nemocnici po streľbe. Foto: SITA/AP

Neznámy útočník vyzbrojený puškou a pištoľou zabil v stredu (1. 6.) štyroch ľudí a ďalších zranil, keď začal strieľať v budove patriacej do areálu nemocnice v americkom meste Tulsa. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informujú zahraničné spravodajské agentúry.

Podľa polície zostal po útoku aj piaty mŕtvy, považovaný za strelca. Muž, ktorého vek vyšetrovatelia odhadli na 35 až 40 rokov, sa zrejme zastrelil.

Incident zasiahol nemocnicu Saint Francis Hospital na juhovýchode druhého najväčšieho mesta štátu Oklahoma. Budova v ktorej sa strieľalo, je podľa agentúry AP určená pre rôzne formy neakútnej starostlivosti. Polícia najskôr dostala správu, že na druhom poschodí sa pohybuje ozbrojený muž.

Potom „sa to zmenilo v situácii s aktívnym strelcom“, povedal médiám policajný veliteľ Richard Meulenberg. Iný policajný líder Eric Dalgliesh následne oznámil, že policajti sa dostali do kontaktu so strelcom len niekoľko minút po volaní na tiesňovú linku.

V podvečer miestneho času boli na mieste činu desiatky policajných vozidiel, areál nemocnice uzavreli a polícia v ňom obmedzila premávku. „Policajti momentálne prechádzajú všetky izby v budove a pátrajú po dodatočných hrozbách,“ opisoval zásah Meulenberg. Podľa lokálneho listu Tulsa World označil dianie na mieste za „katastrofickú scénu“.

Bilancia streľby postupne narástla na päť mŕtvych, počet zranených vyšetrovatelia nešpecifikovali. Podľa agentúry Reuters polícia tvrdí, že rýchla reakcia strážcov na incident pomohla zabrániť vyššiemu počtu obetí. Medzi mŕtvymi a zranenými sú údajne zdravotníci aj pacienti.

Okrem totožnosti obetí sa úrady snažia zistiť tiež identitu údajného páchateľa, ktorého príčinou smrti sa podľa Dalgliesha zdala byť strelná rana, ktorú si spôsobil sám. Prečo muž začal v areáli nemocnice strieľať, nebolo jasné.

Ďalší z množstva prípadov

Ide o ďalší prírastok v neustále sa predlžujúcom zástupe prípadov masovej streľby v Spojených štátoch. Tie sú krajinou s najväčšou koncentráciou zbraní v rukách civilného obyvateľstva na svete.

Minulý týždeň otriasol USA útok na základnej škole v texaskom mestečku Uvalde, kde strelec zabil 19 detí a dve učiteľky. O ďalších desať dní skôr iný mladý útočník postrelil desať ľudí v supermarkete v Buffale pri útoku, ktorý bol podľa úradov motivovaný nenávisťou k etnickým menšinám.

O krviprelievaní v Tulse krátko po prvých správach médií informovali amerického prezidenta Joea Bidena, uviedol jeho úrad. „Biely dom monitoruje situáciu a spojil sa so štátnymi a lokálnymi činiteľmi, aby ponúkol podporu,“ citovala ho televízia CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet