Na hlavný obsah

V žilinskom útulku našlo nový domov už viac ako 1 600 psov

Chýbajú im však dobrovoľníci.

V žilinskom útulku našlo nový domov už viac ako 1 600 psov
Pes v žilinskom útulku. Foto: RTVS

Aj nechcené, opustené, túlavé či týrané psy majú mať šancu na pekný a dôstojný život. Túto šancu im poskytujú útulky, ktoré na Slovensku fungujú ako neziskové organizácie či občianske združenia.

V mnohých prípadoch suplujú prácu samospráv, ktoré sú povinné zabezpečiť odchyt túlavých zvierat a ich umiestnenie. Starostlivosť o túlavých psov v Žiline zabezpečuje v spolupráci s mestom 11 rokov Žilinský útulok, ktorý ponúkol nový domov už viac ako 1 600 psom.

Soňa Čutková z útulku hovorí, že psy odchytáva zväčša mestská polícia. Ide o psíky, ktoré sa stratia alebo ujdú, ale aj psíky, ktoré majiteľ už z nejakého dôvodu nechce. Často to sú rodinné a zdravotné dôvody alebo mu nevyhovuje psíkova povaha.

Pozrite si celú reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

Pri začipovaných psoch polícia dohľadáva majiteľa, vysvetľuje Ján Murárik, kynológ mestskej polície v Žiline. V prípade, že čip nemá, pošlú ho k veterinárovi na zaočkovanie a začipovanie a následne do útulku. Kynológ vraví, že psov sa netreba báť, ale ku každému z nich treba mať určitý rešpekt.

Nedostatok dobrovoľníkov

Na poriadny chod útulku treba veľa dobrovoľníkov. Tých je však podľa Čutkovej v súčasnej dobe málo. Jeden riadny zamestnanec v osemhodinovej pracovnej dobe nevykryje potreby všetkých psíkov.

„Ľudia majú predsudky k týmto psíkom (z útulku). Myslím si však, že sú to vďačnejší psi než tí, ktorých si kúpite,“ hovorí dobrovoľník Jozef Dzurik, ktorý má tiež doma zachráneného psa. „Určite sa oplatí investovať čas aj do takýchto psíkov. Každý pes má právo na život,“ dodal pre televízny magazín Regina.

Do útulku sa dostávajú aj také psy, ktorých majiteľ drží na reťazi. Oznamovateľmi sú často susedia, ktorým nie je osud týchto psov ľahostajný. Do žilinského útulku sa k nim takto dostal 14-ročný nemecký ovčiak Rony.

„V útulku sa pekne adaptoval, vyhovuje mu život u nás, pretože ho pravidelne venčia a mojkajú dobrovoľníci. Možno sa mu pošťastí a nájde si aj napriek jeho veku milujúcu rodinu,“ dodala Čutková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny