Na hlavný obsah

Uväzovaniu psov na reťaz odzvonilo. Viac voľnosti im zaručuje zákon

Majiteľom hrozí pokuta.

Od nového roku by niektoré psy – obrazne povedané – mohli „voľnejšie dýchať“. Majitelia a chovatelia ich už nesmú držať na reťaziach. Platí zmena zákona o veterinárnej starostlivosti.

Okamžitý zákaz sa dotkne psov, ktoré prídu na svet po dnešku. Majitelia starších zvierat majú dva roky na vytvorenie lepších podmienok pre voľný pohyb.

Ak si chcete zaobstarať šteniatko, ubezpečte sa, že pre neho máte pripravený aj vhodný výbeh. Uväzovaniu psov na reťaz odzvonilo.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ide o zákaz úväzu na akýkoľvek uväzovací prostriedok: lanko, motúz, drôt, čokoľvek, lebo ľudia sú vynachádzaví. Jednoducho, pes musí byť voľný. Toto platí pre psy narodené od 1. januára 2022,“ priblížila Silvia Čaňová, koordinátorka kampaní pre Slobodu zvierat.

Majitelia starších psov majú dvojročné prechodné obdobie do januára 2024 na zabezpečenie lepších podmienok, napríklad na oplotenie pozemku. Zmenu zákona si vyžiadali skúsenosti z praxe.

„Aj dnes už musí človek denne púšťať psa z reťaze. Mnohí to nevedia. Hovorí to vyhláška. Problém bol v tom, že sa nedalo dokázať, že ich ľudia nepúšťajú,“ hovorí Čaňová.

„Netreba to spájať len s osadami. Máme často takú skúsenosť, že pekný dom, drahé auto, udržiavaná záhrada a psík ako v stredoveku pri rozpadnutej búde na reťazi,“ dodáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko