Na hlavný obsah

Vatikánska reforma vstúpila do platnosti. Vedúce posty môžu zastávať už aj ženy

Pápež chce cirkev priblížiť bežným veriacim.

Vatikánska reforma vstúpila do platnosti. Vedúce posty môžu zastávať už aj ženy
Pápež František počas generálnej audiencie vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Pápež František opäť vyzval lídrov krajín, aby sa zasadzovali za mier a nezahnali svet do záhuby. Apeloval tiež na „skutočné rokovania“ o ukončení konfliktu na Ukrajine, ktorý je podľa neho stále vyhrotenejší.

Na pozadí výziev pontifika vo Vatikáne vstúpila do platnosti nová ústava Rímskej kúrie. Ide o dlhoočakávanú reformu tzv. vatikánskych ministerstiev, ktoré pomáhajú pápežovi pri správe cirkvi. Dôležitou zmenou je, že vedúce posty môžu zastávať aj ženy.

Reformné dielo nesie latinský názov „Praedicate Evangelium“ – Hlásajte evanjelium. Hovorí o „zdravej decentralizácii“ a prenechaní kompetencií „pastierom“. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Jana Balková.

Jedným z najdôležitejších krokov je podľa odborníkov sprístupnenie najvyšších úradov cirkvi, ktoré doteraz mohli zastávať výlučne muži, laikom, a teda aj ženám.

Cirkevný analytik Imrich Gazda vysvetľuje, že pápež František chce týmto krokom posilniť ich prítomnosť vo vedení cirkvi, no má to aj iný dôvod.

„Pozície budú môcť zaujímať nielen klerici, ale aj laici. Mandát je obmedzený na dvakrát po päť rokov. Týmto pápež sleduje, aby z Rímskej kúrie a celkovo katolíckej cirkvi vykorenili cirkevný karierizmus,“ dodal Gazda.

Vzácna zmena

Pripomína, že takéto veľké zmeny sa vo Vatikáne nedejú často. Naposledy centrálny riadiaci orgán reformoval pred viac ako 35 rokmi pápež Ján Pavol II. Štruktúra Rímskej kúrie sa však za ten čas stala neprehľadná a musela reflektovať zásadné zmeny v spoločnosti.

„Cieľom pápeža Františka je, aby Rímska kúria nebola len nejakým byrokratickým ústredím, ale pulzujúcim evanjelizačným srdcom celej cirkvi. Položil prioritu a dôraz na tie orgány, ktoré majú na starosti ohlasovanie evanjelia a službu blížnym, teda charitu,“ doplnil analytik.

Nový dokument má 250 paragrafov a podľa Gazdu je príkladom snahy pápeža Františka o čo najväčšie priblíženie rímskych orgánov bežným veriacim. Už vlani urobil historické rozhodnutie, keď po prvý raz v dejinách cirkvi vymenoval ženu za zástupkyňu synody biskupov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál