Na hlavný obsah

Vybavenie žiadosti na SPF môže trvať mesiace

To spôsobuje problémy farmárom po celom Slovensku.

Obhospodarujú pôdu, na ktorú nemajú právny nárok. S týmto problémom bojujú stovky farmárov po celom Slovensku. Hoci na Slovenský pozemkový fond (SPF) podali žiadosti o nájom či kúpu, na vybavenie čakajú celé mesiace.

V praxi to spôsobuje problémy aj pri modernizácii podnikov a nových investíciách, na ktoré aktuálne môžu čerpať 110 miliónov eur z eurofondov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Tisíce nevybavených žiadostí a mesiace čakania, taká je podľa poľnohospodárov situácia na SPF.

„V podstate nebudeme môcť dostať stavebné povolenie. Zmluvu už máme viac ako tri alebo štyri roky nepodpísanú. Je na fonde, stále sa to odďaľuje. Už sme mali aj návrh konkrétnej zmluvy, podpísali sme ju, vrátili sme ju naspäť, pol roka sa v podstate nedeje nič,“ povedal Miroslav Štefček predseda PD Ludrová.

Problémy pociťujú farmári naprieč celým Slovenskom, mnohí sa obávajú, že na nezazmluvnenej či neodkúpenej pôde nebudú môcť napríklad postaviť maštale za peniaze z eurofondov, o ktoré aktuálne žiadajú.

„Treba si uvedomiť, že je to pôda, z ktorej poľnohospodári platia dane, poberajú na ňu dotácie a potrebujeme k nej právny titul,“ ozrejmil Emil Macho predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Podľa Milana Jurkiho predsedu Združenia mladých farmárov na Slovensku ide o najpomalšiu organizácia na Slovensku. Dostať sa k pôde a ku platnej zmluve trvá niekoľko mesiacov až rokov.

Slovenský pozemkový fond deklaruje, že pod novým vedením prácu zrýchlil o 200 %. Riešia 28 000 spisov, niektoré vraj stoja aj preto, že k nim chýbajú podklady od žiadateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko