Na hlavný obsah

Na SPF údajne fungovala schéma podozrivých predajov pozemkov

Tvrdí to generálny riaditeľ fondu Ján Marosz.

Na SPF údajne fungovala schéma podozrivých predajov pozemkov
Na snímke generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu (SPF) Ján Marosz. Foto: TASR

Na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) údajne od roku 2018 fungovala schéma podozrivých predajov pozemkov z majetku fondu. Informoval o tom v stredu (1. 6.) súčasný generálny riaditeľ Slovenského pozemkového fondu (SPF) Ján Marosz.

V čase podozrivých predajov fondu šéfovala Adriana Šklíbová. Tá momentálne čelí obvineniam z trestných činov založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku, podplácania a zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Vždy rovnaká schéma

Podvody sa týkali zakladania ovocných sadov. Schéma mala fungovať vždy podľa rovnakého scenára. Na začiatku predložili zámer založiť ovocný sad na vopred vytypovaných pozemkoch vo vlastníctve pozemkového fondu.

„Následne stanovili nízku predajnú cenu,“ tvrdí Marosz. Poukázal aj na expresne rýchle vybavenie žiadostí. „Na SPF stoja žiadosti niekedy aj roky, toto prebehlo veľmi rýchlo hovoríme o nejakých 2 mesiacoch,“ dodal. Po vybavení žiadosti pozemky previedli na žiadateľa.

Spoločnými znakmi takto predaných pozemkov bolo, že hraničia so zastavaným územím obce a dodnes na nich žiadne ovocné sady neexistujú.

„V roku 2020 prebehli zo strany SPF kontroly ovocných sadov. Zo 47 sadov nebolo dodnes založených 25, 19 bolo založených a 2 sady boli založené čiastočne,“ informoval šéf SPF.

„Na základe našich zistení sme presvedčení, že v týchto prípadoch došlo k podvodným prevodom štátnych pozemkov za podozrivo nízke ceny. Z toho dôvodu každý takýto prípad odovzdávame orgánom činným v trestnom konaní a zároveň robíme právne kroky na získanie týchto pozemkov späť do vlastníctva štátu z dôvodu nenaplnenia predmetu zmluvy zo strany nadobúdateľa pozemkov,“ zdôraznil.

Podozrivo nízka cena

Jedným z prípadov je prevod pozemkov vo Vrbovom. Cieľom predloženého projektu bolo pestovanie orechov pre vlastnú potrebu na výmere viac ako 13 hektárov (ha).

Už tu je podľa Marosza zjavná absurdnosť celého zámeru, pretože pri 75 stromoch na hektár by žiadateľ pestoval orechy pre vlastnú potrebu na 1 000 stromoch.

SPF podľa Marosza stanovil cenu na 0,4643 eura za meter štvorcový napriek tomu, že priemerná cena bola v tom čase v danej lokalite podľa cenovej mapy jedno euro.

Pozemky, ktorých trhová hodnota bola v tom čase 2 milióny eur, tak SPF predal za 62 000 eur, vyčíslil Marosz. Navyše, do kúpnej zmluvy „zabudol“ vložiť akékoľvek ustanovenie, ktoré by zabezpečovalo právo SPF na navrátenie pozemku v prípade, ak kupujúci nedodrží dôvod uzavretia zmluvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko