Na hlavný obsah

Výkonnosť slovenskej ekonomiky sa v 1. štvrťroku vrátila na úroveň spred pandémie

Medziročný nárast je 3,1 percenta.

Výkonnosť slovenskej ekonomiky sa v 1. štvrťroku vrátila na úroveň spred pandémie
Pohľad na robotickú linku vo výrobnej hale. Foto: TASR/AP

V prvom štvrťroku 2022 slovenská ekonomika vzrástla medziročne o 3,1 percenta. Jej výkonnosť sa tak vrátila na úroveň spred pandémie koronavírusu. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Hoci zahraničný dopyt po produktoch vyrábaných na Slovensku klesal, ekonomiku krajiny podržal domáci dopyt. „Tomu prispela hlavne vyššia spotreba domácností a investičné aktivity. Z 10 odvetví ekonomiky až 7 medziročne rástlo,“ uviedol štatistický úrad.

Čo je pozitívnou správou, slovenská ekonomika sa v 1. štvrťroku držala v kladných číslach, ktoré boli vyššie ako predošlé dva štvrťroky.

Vývoj slovenského HDP.
Vývoj slovenského HDP.Foto: Štatistický úrad SR
Foto: Štatistický úrad SR

Celkový objem hrubej pridanej hodnoty bol v sledovanom období 1. štvrťroku 18,1 miliárd eur. Sedem z desiatich skupín odvetví dosiahlo medziročné zvýšenie hrubej pridanej hodnoty, ale úroveň spred pandémie prekonali len 4.

„Druhá podielovo najvýznamnejšia zložka  ekonomiky – vnútorný obchod s dopravou vrátane skladovanie a ubytovacími aj stravovacími službami – však vykázala  výrazný medziročný rast (o 15 percent), rovnaké obdobie pred pandémiou prekonali o viac ako 8 percent,“ priblížil úrad.

Priemysel vzrástol, nie však všetky odvetvia

Priemysel tvoriaci štvrtinu celkovej hrubej pridanej hodnoty zaznamenal v 1. štvrťroku 2022 mierny medziročný rast, konkrétne o 0,8 percenta. „V porovnaní s úrovňou pred pandémiou (oproti 1. štvrťroku 2019) bola jeho výkonnosť stále nižšia ešte o viac ako 4,7 percenta,“ dodal úrad.

Pokles pridanej hodnoty štatistický úrad zaznamenal vo viacerých priemyselných odvetviach, najviac však vo výrobe motorových vozidiel. Tam evidovali pokles o 15 percent. Naopak, výroba kovových konštrukcií či strojársky priemysel vzrástli.

Po pandémii naplno ožila doprava. „V oblasti služieb sme zaznamenali medziročný rast najmä v skladových a pomocných činnostiach v doprave o viac ako 24 percent a v pozemnej doprave o viac ako 19 percent, ako aj vo veľkoobchode a maloobchode a v oprave motorových vozidiel a motocyklov o viac ako 10 percent,“ priblížili štatistici.

Celkový výkon ekonomiky negatívne ovplyvnili poklesy pridanej hodnoty v odborných, vedeckých a technických činnostiach (pokles o 15 percent) či vo finančných a poisťovacích činnostiach (pokles takmer o tretinu). Klesli však príjmy aj v poľnohospodárstve, lesníctve a rybolove.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika