Na hlavný obsah

Willem Barents svoju poslednú výpravu nedokončil, zomrel vyčerpaním

Stalo sa tak pred 425 rokmi.

Willem Barents svoju poslednú výpravu nedokončil, zomrel vyčerpaním
Na snímke holandský moreplavec Willem Barents. Foto: Wikipédia - Voľné dielo

Legendárny holandský moreplavec Willem Barents, po ktorom je pomenované aj jedno z najsevernejších morí sveta, zomrel počas svojej poslednej výpravy pred 425 rokmi – 20. júna 1597. Narodil sa v roku 1550 na holandskom ostrove Terschelling.

Ako uviedol server britannica.com, vďaka svojim presným mapám, dlhým plavbám v nehostinnom prostredí a meteorologickým poznatkom, ktoré získal, sa považuje za jedného z najvýznamnejších objaviteľov Arktídy a moreplavcov.

V roku 1954 Barents velil jednej z dvoch lodí, ktoré hľadali severovýchodnú cestu do Číny z Európy.

S loďami dosiahol západné pobrežie v súčasnosti ruského ostrova Nová Zem, ktoré nasledoval na sever. Pre extrémne počasie však musel svoju plavbu otočiť a vrátiť sa späť.

Zomrel na mori

V nasledujúcom roku velil ďalšej výprave siedmich lodí, ktorá sa vydala k úžine medzi terajším ruským pobrežím a ostrovom Vajgač, ale príliš neskoro našla otvorené vody.

zaseknutá Barentsova loď na nehostinnom ostrove Nová Zem.
Na dobovom obraze zaseknutá Barentsova loď na nehostinnom ostrove Nová Zem. Foto: Wikipédia – Voľné dielo
Foto: Wikipédia – Voľné dielo

Tretiu arktickú výpravu, na ktorej zbadal Špicbergy, začal v roku 1596. Po oboplávaní Novej Zeme jeho loď uviazla v ľade. Barents so svojou posádkou museli prezimovať v arktickom prostredí. Podarilo sa im to vďaka tomu, že čiastočne rozobrali loď a postavili si prístrešie.

Na jar 1597 sa posádka s Barentsom na záchranných člnoch pokúsila o návrat. Väčšina mužov sa vrátila, Barents však zomrel počas plavby vyčerpaním.

Jeho meno dnes nesie Barentsovo more, Barentsov ostrov či osada Barentsburg na nórskych Špicbergoch. V 70. rokoch 19. storočia, zhruba po 270 rokoch, našli na Novej Zemi zachovaný prístrešok, ktorý postavila zimujúca výprava.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet