Na hlavný obsah

Západ musí zostať v otázke Ruska jednotný, hovoria Biden a Scholz

V nedeľu sa začína samit G7.

Americký prezident Joe Biden (vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz.
Americký prezident Joe Biden (vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Západ musí zostať proti Rusku jednotný. V nedeľu (26. 6.) sa na tom pri rokovaní na okraji začínajúceho samitu skupiny veľkých svetových ekonomík G7 zhodli americký prezident Joe Biden a nemecký kancelár Olaf Scholz.

Trojdňové vrcholné rokovanie predstaviteľov Spojeného kráľovstva, Francúzska, Spojených štátov, Kanady, Nemecka, Japonska a Talianska v bavorskom alpskom zámku Elmau sa začína práve v nedeľu.

„Musíme zostať jednotní a pokračovať v zvládaní hospodárskych výziev, ktorým čelíme. Prekonáme to,“ povedal Biden kancelárovi. Scholz mu odpovedal, že signálom, ktorý samit G7 musí vyslať, je jednota.

Témou rozhovoru bol aj americký návrh na zastropovanie ceny ruskej ropy. Biely dom uviedol, že debata o cenovom strope nebola nijako podrobná. USA týmto opatrením chcú docieliť, aby Rusko muselo súčasným veľkým odberateľom, ako je India, predávať ropu za výrazne nižšie ceny. Tak aby Moskva nemohla zarábať na vysokých cenách energií.

Predseda Európskej rady Charles Michel, ktorý sa samitu spolu so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou tiež zúčastňuje, povedal, že Európa potrebuje o možnom cenovom strope rokovať viac.

Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa Bidena domnieval, že sa mu po invázii na Ukrajinu podarí Západ a Severoatlantickú alianciu rozdeliť. „Nepodarilo sa mu to a ani nepodarí,“ zdôraznil americký prezident.

Scholz sa na okraj samitu chce postupne bilaterálne stretnúť so všetkými šéfmi vlád a štátov G7.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet