Na hlavný obsah

Zelenskyj požiadal G7 o ďalšie sankcie proti Rusku a dodanie protileteckých systémov

Virtuálne sa pripojil k samitu.

Zelenskyj požiadal G7 o ďalšie sankcie proti Rusku a dodanie protileteckých systémov
K rokovaniu lídrov G7 sa virtuálne pripojil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal skupinu veľkých svetových ekonomík G7 o ďalšie protiruské sankcie a protiletecké systémy. Ale aj o pomoc s vývozom obilia a povojnovou rekonštrukciou krajiny.

S odvolaním sa na nemenovaného činiteľa EÚ o tom informovala agentúra Reuters. Zelenskyj, ktorého krajina vyše štyri mesiace vzdoruje ruskej invázii, sa v pondelok (27. 6.) k samitu G7 v bavorskom alpskom zámku Elmau pripojil virtuálne.

O potrebe ďalších sankcií, ďalších dodávok zbraní a ďalšej finančnej podpore hovoril Zelenskyj tiež v nedeľu (26. 6.) vo svojom každodennom videoposolstve.

„Ruskú agresiu zastavíme len vtedy, ak dostaneme všetko, o čo žiadame, a v čase, keď to potrebujeme,“ povedal Zelenskyj. „Zbrane, finančnú podporu a protiruské sankcie,“ dodal k tomu, čo Ukrajina na boj proti ruským inváznym silám potrebuje.

Skupina G7, ktorú tvoria Nemecko, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada a Spojené štáty a v ktorej má zastúpenie aj Európska únia, už v nedeľu na úvod trojdňového samitu sľúbila Ukrajine ďalšiu podporu.

Predseda Európskej rady Charles Michel povedal, že Ukrajina sa môže spoľahnúť na ďalšiu masívnu podporu od EÚ. Nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý vrcholnú schôdzku hostí, vyhlásil, že Nemecko bude v zhode so spojencami, predovšetkým s USA, Kyjevu ďalej pomáhať.

Podľa USA sa sankcie už pripravujú

USA na samite presadzujú ďalšie spoločné protiruské sankcie, okrem iného zákaz dovozu zlata z Ruska alebo zavedenie cenového stropu na ruskú ropu, aby Moskva nemohla na vysokých cenách energií zarábať.

Zástupca americkej vlády pred rokovaním so Zelenským povedal, že USA chystajú ďalšie protiruské sankcie, ktoré postihnú okrem iného ruský zbrojársky priemysel či osoby zodpovedné za vojnové zločiny na Ukrajine.

USA uviedli, že nové odvetné opatrenia, ktoré by postihli aj stovky ďalších osôb a inštitúcií a ktoré by zahŕňali sankčné clá na ruské produkty, koordinujú s ďalšími členmi G7.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet