Na hlavný obsah

Zelenskyj: Ukrajina získa všetky svoje mestá späť

Povedal tak po tom, čo sa Rusi zmocnili Severodonecka.

Zelenskyj: Ukrajina získa všetky svoje mestá späť
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajina získa späť všetky mestá, ktoré na jej území zabrali Rusi, vyhlásil vo večernom videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyjadrenie prišlo po tom, ako sa v sobotu (25. 6.) ruské jednotky po vlečúcej sa ofenzíve definitívne zmocnili východoukrajinského Severodonecku.

Ukrajinský prezident podľa agentúry Reuters v prejave spomenul okrem Severodonecka aj Doneck a Luhansk, ktoré sú od roku 2014 pod kontrolou Ruskom podporovaných separatistov. Po februárovej invázii potom Rusi z väčších miest dobyli tiež Cherson a Mariupol na juhu Ukrajiny.

Zelenského slová zároveň prišli po noci ruského bombardovania v rôznych častiach Ukrajiny. Podľa prezidenta na Ukrajinu dopadlo 45 ruských rakiet a striel. Kyjev predtým uviedol, že útok čiastočne viedli z bieloruského územia.

Moskva tvrdí, že pri útoku na východoukrajinské mesto Kosťantynivka zahynulo až 80 poľských žoldnierov, neposkytla však v tomto smere veľa podrobností.

Ruská armáda ráno ostreľovala tiež vojenskú základňu v ukrajinskom Javorive blízko poľskej hranice, štyria ľudia pri tom utrpeli zranenia. Strely zasiahli tiež dedinu Desna v Černihivskej oblasti, kde je výcvikové stredisko ukrajinskej armády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet