Na hlavný obsah

Zelenskyj vyzval EÚ, aby prijala ďalšie sankcie proti Rusku

Život tisícok ľudí závisí od partnerov, vyhlásil.

Zelenskyj vyzval EÚ, aby prijala ďalšie sankcie proti Rusku
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorkovom (21. 6.) videopríhovore vyzval Európsku úniu, aby čo najrýchlejšie prijala ďalší balík sankcií voči Rusku, ktoré 24. februára napadlo Ukrajinu. Informuje o tom agentúra DPA.

Prijatie v poradí siedmeho sankčného balíka EÚ voči Rusku je potrebné čo najskôr, uviedol Zelenskyj. Dodal, že to zdôraznil aj počas utorkových rozhovorov s premiérmi viacerých európskych krajín. „Rusko musí cítiť narastajúci tlak ohľadom vojny a jeho agresívnej protieurópskej politiky,“ povedal ukrajinský líder.

Zelenskyj tiež opakovane apeloval na nevyhnutnosť ďalších dodávok zbraní pre Ukrajinu brániacu sa proti ruským inváznym silám. „Život tisícok ľudí priamo závisí od rýchlosti našich partnerov,“ poznamenal.

Európska únia na začiatku júna oficiálne prijala zatiaľ posledný šiesty balík sankcií proti Rusku, ktorý zahŕňa rozsiahle embargo na nákup ruskej ropy či opatrenia voči bankám a štátnym médiám krajiny.

K situácii na fronte Zelenskyj povedal, že ukrajinským silám sa podarilo posilniť obranu v Luhanskej oblasti na východe krajiny, kde sa vedú ťažké boje. V Charkovskej oblasti pokračuje podľa jeho slov ostreľovanie zo strany ruských jednotiek. Dodal však, že Ukrajine sa postupne darí znovu získať Ruskom okupovanú oblasť okolo mesta Cherson.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet