Na hlavný obsah

Zosuvy pôdy v Rakúsku odrezali od sveta tri obce

Spôsobili ich prudké dažde.

Zosuvy pôdy v Rakúsku odrezali od sveta tri obce
Ilustračná fotografia - búrka. Foto: TASR/ AP

Prudké dažde spôsobili v spolkovej krajine Korutánsko na juhu Rakúska zosuvy pôdy. Tri dediny tak odrezali od sveta. K ich obyvateľom sa v stredu (29. 6.) usilovali dostať záchranári.

Búrky v noci na stredu spôsobili rozvodnenie vodných tokov v hornatom okrese Villach-vidiek. To viedlo k zosuvom bahna a sutín, povedala hovorkyňa Červeného kríža spolkovej krajiny Melanie Reiterová. „Tri dediny kompletne odrezalo. Armáda a hasiči sa usilujú vyčistiť ulice, aby sa sa mohli dostať do dedín,“ dodala.

Úrady vydali v stredu varovanie pre civilné obyvateľstvo v oblasti okolia Osiašského jazera a obce Arriach. Obyvateľom odporučili, aby sa z dôvodu bezpečnosti zdržiavali na prvých poschodiach svojich domov. Viacerých obyvateľov museli zachraňovať pomocou vrtuľníkov.

Nepriaznivé počasie spôsobilo škody najmä v doline Gegendtal neďaleko Villachu. Domy zosuvy zasiahli až do výšky prvého poschodia. Víchrica so silou orkánu v utorok (28. 6.) večer vyvracala stromy, strhávala strechy a spôsobila výpadky elektrickej energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet