Na hlavný obsah

Antivirotiká dostanú len rizikoví pacienti, ľudia si ich kupovali do zásoby

Chorobu im musí potvrdiť PCR test.

Ľudia s covidom sa k antivirotiku Lagevrio ľahko nedostanú. Najskôr bolo problém nájsť v lekárni. Teraz, keď už prišla dodávka, ministerstvo sprísnilo podmienky. Nárok naň majú iba rizikoví pacienti, ktorým chorobu potvrdil PCR test.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Lagevrio obsahuje liečivo molnupiravir. Je to protivírusový liek používaný na liečbu mierneho až stredne ťažkého koronavírusu. Ešte minulý týždeň ho lekári pacientom predpisovali bez toho, aby mali ochorenie predtým potvrdené PCR testom.

„Nateraz stačí antigénový test, ak pacient potrebuje liečbu,“ hovorí Adriana Šimková, všeobecná lekárka pre dospelých v Pezinku.

„Výrobca špecifikuje že pozitívny PCR test je podmienkou pre dispenziu týchto antivirotík,“ približuje Martin Pavelka, odborník ministerstva zdravotníctva pre epidemiológiu.

V príbalovom letáku sa však nič také neuvádza. Ani výrobca to nepotvrdil. Uvádza, že liek sa podáva ľuďom pozitívnym na covid. Ministerstvo v následnom písomnom stanovisku priznalo iný dôvod, prečo sprísnilo podmienky na podanie tohto lieku.

„Začalo sa výrazne zvyšovať zneužívanie preskripcie a liek predpisovali preventívne, mimo preskripčných opatrení. Dokonca sme identifikovali prípady, keď pozitivita pacienta nebola potvrdená ani antigénovým testom. Toto všetko spôsobuje obmedzenú dostupnosť lieku práve pre ohrozené skupiny obyvateľov,“ informuje Petra Lániková, hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Inými slovami ľudia si ho vybavovali cez známych lekárov, aby ho mali doma v zásobe pre prípad, že by dostali covid. Potom však chýbal rizikovým pacientom, ktorým sa musí podať čo najskôr, aby účinkoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko