Na hlavný obsah

Búrky na Slovensku môžu byť v budúcnosti ničivejšie, varuje klimatológ

Vlny horúčav trvajú dlhšie než v minulosti.

Búrky na Slovensku môžu byť v budúcnosti ničivejšie, varuje klimatológ
Ilustračná fotografia - búrka. Foto: TASR/ AP

Viac ako polovicu Slovenska ovládlo extrémne sucho. Nedostatok zrážok trápi predovšetkým východ. Ohrozené sú aj niektoré obce na strednom Slovensku, kde už teraz platí zákaz napúšťať bazény.

S horúčavami sú spojené aj silné búrky, ktoré môžu byť v budúcnosti podľa klimatológa ničivejšie ako doteraz. Ministerstvo životného prostredia hovorí, že má pripravené plány na boj s klimatickou zmenou. Samosprávy však očakávajú aj jasné kroky, ktoré by vyriešili problém sucha.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

V posledných desaťročiach stúpol počet tropických dní, teda dní, keď čísla na teplomeroch ukazujú cez tridsať stupňov Celzia. Vlny horúčav trvajú podľa klimatológa Pavla Faška dlhšie než v minulosti a okrem sucha sú s nimi spojené aj čoraz častejšie búrky. Klimatológ hovorí, že zatiaľ čo v minulosti boli silné búrky skôr záležitosťou vrcholného leta, tento rok sa pre vysoké teploty objavili už v máji.

„Ten stav môže byť ešte aj horší. Môžeme sa stretnúť ešte aj s horšími javmi, napríklad na takej úrovni ako zažili v Nemecku vlani v lete, kde boli dôsledky búrky veľmi ničivé. Toto sa v budúcnosti nemusí vyhnúť ani Slovensku.“

Extrémne sucho sužuje mnoho obcí

Horúčavy môžu podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu za extrémne sucho na viac ako polovici nášho územia. Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že vypracovalo viacero stratégií, ktoré majú pomôcť udržať vodu v krajine. Dôležitá je však aj spolupráca samospráv.

„Na Slovensku sú už mestá, napríklad Skalica, ktoré realizujú vodozádržné projekty. V rámci nich dochádza k výmene nepriepustných povrchov za povrchy, ktoré podporujú zadržiavanie zrážkovej vody, obnovujú prirodzené vsakovanie zrážkovej vody do pôdy, čo prispieva k doplneniu zásob podzemnej vody,“ uviedlo ministerstvo.

Sucho sužuje podľa Michala Kaliňáka zo Združenia miest a obcí Slovenska obce najmä v Banskobystrickom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji. Dlhodobo majú problém nielen s chýbajúcou či nedobudovanou kanalizáciou, no v letných mesiacoch trpia aj nedostatkom pitnej vody.

„Na úrovni vlády a ministerstiev sa postupuje podľa koncepcie mestského rozvoja, ale máme pritom 96 percent samospráv, ktoré sú obce a chýba nám základný strategický dokument, ako pristupovať k špecifickým problémom na vidieku,“ upozorňuje Kaliňák.

Dopĺňa, že problém by malo riešiť nielen ministerstvo životného prostredia, ale aj rezort pôdohospodárstva a ministerstvo regionálneho rozvoja. Envirorezort pripomína, že samosprávy majú už teraz možnosti ako bojovať so suchom. Všeobecne záväzným nariadením môže obmedziť používanie pitnej vody na iné účely ako je nevyhnutné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál