Na hlavný obsah

Bývalý japonský premiér Abe zomrel, podľahol zraneniam po atentáte

Zaútočili na neho počas politického prejavu.

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe.
Bývalý japonský premiér Šinzó Abe.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Bývalý japonský premiér Šinzó Abe zomrel, uviedli v piatok (8. 7.) tamojšia verejnoprávna televízia NHK a agentúra Kjódó, ktoré sa odvolávajú na informácie vládnucej Liberálnodemokratickej strany.

Abe utrpel hlboké zranenia na pravej strane krku a tiež ranu, ktorá zasiahla jeho srdce. Príčinou úmrtia bolo vykrvácanie, uviedol jeden z lekárov.

Podľa lekárov už pri príchode do zdravotníckeho zariadenia nejavil známky života. Dostal veľa krvných transfúzií, ale lekárom sa ho nepodarilo zachrániť. Zomrel o 17.03 h miestneho času (10.03 h SELČ).

Na 67-ročného Abeho počas politického prejavu v prefektúre Nara spáchal útočník atentát. Postrelil ho zhruba 11.30 h miestneho času (3.30 h SELČ). Politik krvácal a na mieste skolaboval, museli ho previezť do nemocnice.

Polícia po útoku zadržala 41-ročného muža. Podľa médií ide o Tecuju Jamagamiho, bývalého člena námorných síl sebaobrany, ktoré opustil v roku 2005. Jamagami žije v prefektúre Nara a k útoku zrejme použil podomácky vyrobenú zbraň.

Motív muža podozrivého z činu nie je jasný, uviedol súčasný premiér Fumio Kišida, ktorý po atentáte vystúpil s prejavom. Podozrivý povedal polícii, že nebol s expremiérom spokojný a chcel ho zabiť, uviedla o chvíľu neskôr NHK s odvolaním sa na svoje zdroje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet