Na hlavný obsah

Expremiéra Japonska Abeho postrelili, je vo vážnom stave

Nejaví známky života.

Expremiéra Japonska Abeho postrelili, je vo vážnom stave
Na snímke expremiér Japonska Šinzó Abe leží na zemi po tom, čo ho strelili do krku. Foto: SITA/AP

Bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho previezli do nemocnice po tom, čo ho počas politickej kampane v prefektúre Nara na západe Japonska napadli. Politik krvácal a skolaboval. Abe nejavil žiadne známky života, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

Abeho pravdepodobne postrelili zozadu, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z vládnej Liberálnodemokratickej strany (LDP). Polícia podľa televízie po útoku zadržala 42-ročného muža, ktorý je zo streľby podozrivý.

Podľa médií ide o Tecuju Jamagamiho, bývalého člena námorných síl sebaobrany, ktoré opustil v roku 2005. Jamagami žije v prefektúre Nara a k útoku zrejme použil podomácky vyrobenú zbraň.

Dva výstrely

„Podľa miestnej hasičskej stanice sa zdá, že bývalý premiér Abe je v stave zástavy srdca a dýchania,“ uviedla štátna televízia NHK. Televízia ukázala video, na ktorom Abe pred stanicou prenáša predvolebný prejav, keď sa ozvú dva výstrely, po ktorých je krátko zakrytý výhľad a potom je vidieť, ako príslušníci ochranky zrážajú muža na zem.

Na fotografii agentúry Kjódó bolo vidieť, ako Abe leží na ulici a na bielej košeli má krv. Okolo neho sa tiesnili ľudia, jeden z nich mu vykonával masáž srdca. Podľa Reuters Abeho postrelili na pravej strane krku a ľavej strane hrudníka.

Televízia podľa agentúry AFP použila pojmy a obraty, ktoré sa Japonsku používajú v prípadoch, kým lekári môžu oficiálne potvrdiť smrť.

Kišida: Je vo vážnom stave

Terajší japonský premiér Fumio Kišida prerušil volebnú kampaň. Povedal, že jeho predchodca Abe je vo vážnom stave. Útok na Abeho dôrazne odsúdil.

Podľa Kišidu je neprijateľné, že Abeho napadli pred nedeľnými (10. 7.) voľbami do hornej komory parlamentu, ktoré predstavujú srdce demokracie. Motív muža podozrivého z činu podľa premiéra nie je jasný.

„Je to barbarský čin uprostred volebnej kampane, ktorá je základom demokracie, a je absolútne neodpustiteľný,“ uviedol Kišida. Dodal, že sa modlí za prežitie Abeho, svojho bývalého politického mentora.

Reakcie

Útok odsúdilo mnoho svetových politikov vrátane amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena, austrálskeho premiéra Anthonyho Albanesa či taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen.

„Naše myšlienky a modlitby sú s ním, s jeho rodinou a s japonským ľudom,“ povedal Blinken na okraj zasadnutia skupiny G20 na indonézskom ostrove Bali. „Je to veľmi, veľmi smutný moment. A čakáme na správy z Japonska,“ dodal.

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že je absolútne zdesený a zarmútený správou o „podlom útoku“ na japonského expremiéra. „V myšlienkach som s jeho rodinou a blízkymi,“ napísal na twitteri.

Predseda Európskej rady Charles Michel označil Abeho za „skutočného priateľa, pevného obrancu multilaterálneho poriadku a demokratických hodnôt“. „EÚ stojí v tomto ťažkom čase po boku japonského ľudu a Fumia Kišidu. Úprimnú sústrasť jeho rodine,“ povedal Michel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet