Na hlavný obsah

Čerpanie eurofondov pri projektoch pre rómske komunity na Slovensku zaostáva

Europoslanci očakávajú zmysluplné projekty.

Čerpanie eurofondov pri projektoch pre rómske komunity na Slovensku zaostáva
Rómske sídlisko Luník IX v Košiciach. Foto: TASR

Peňazí je dosť, no využívanie eurofondov brzdí zbytočná byrokracia. Mnohé obce a mestá na Slovensku sú úspešnými žiadateľmi, pri rómskych komunitách je však odlišný prístup. Takto zhodnotili europoslanci návštevu regiónov východného Slovenska.

Europoslanci veria, že kompetentné orgány využijú pomoc od Európskej únie, čím by sa podarilo lepšie začleniť Rómov do spoločnosti. Treba však viac využívať eurofondy.

„Vyzývame kompetentné orgány, aby tieto peniaze a úsilie Európskej komisie naozaj dokázala pretaviť do reálnych projektov tak, aby ľudia v rómskych komunitách na Slovensku, ale aj všade inde v Európe, žili tak, ako sa patrí v 21. storočí,“ zdôraznil europoslanec Peter Pollák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Chýba lepšie vzdelanie v rómskych komunitách. Hovorí bulharský europoslanec Andrej Novakov, ktorý situáciu pozná a porovnáva s Bulharskom či Rumunskom. „Sme povinní v záujme týchto detí investovať viac, učiť ich a povedať, že je normálne mať pitnú vodu a energie vo svojom dome. Až to pocítia, už nebudú chcieť žiť takto,“ dodal Novakov.

Počas návštevy košického sídliska Luník IX si pozreli aj svojpomocnú výstavbu bytov, no prekvapilo ich aj viacgeneračné bývanie rodín v jednom byte. Aktuálne sa rozhoduje o redistribúcii európskych fondov. Slovensko by mohlo využiť 15 miliárd eur, z toho 900 miliónov by mohlo smerovať na projekty pre Rómov.

Peniaze sa musia podľa europoslancov pretaviť do reálnych a zmysluplných projektov. Zatiaľ však Slovensko nedokázalo využiť pomoc natoľko, ako europoslanci očakávali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko