Na hlavný obsah

Slovensko môže prísť o milióny z eurofondov, ak nebude riešiť situáciu v rómskych osadách

Pollák hovorí o nedostatku politickej vôle.

Slovensko môže prísť o milióny z eurofondov, ak nebude riešiť situáciu v rómskych osadách
Rómska osada v Petrovciach nad Laborcom. Foto: TASR

Peňazí je dosť, chýba však politická vôľa. Tak zhodnotili europoslanci počas návštevy Slovenska stav čerpania eurofondov pre vylúčené komunity. Obce vyzvali, aby boli aktívnejšie pri budovaní základnej infraštruktúry v osadách, inak hrozí že prídu o milióny eur.

V osade v Petrovciach nad Laborcom postavili z eurodotácií automat na pitnú vodu. Využívanejšia však ostala voda zo studne, pretože je zadarmo. Projekt pitnej vody pre vyše 300 obyvateľov, podobne ako iné projekty, zrealizovala obec z európskych peňazí, bez vlastnej finančnej spoluúčasti.

Byrokracia je jedným z dôvodov, prečo sa dlhodobo Slovensku nedarí využiť poskytované peniaze pre vylúčené komunity. Späť sa vracajú milióny eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak obce dokážu postaviť cyklotrasy a nedokážu postaviť vodovod, tak tu nevychádza nič iné ako nedostatok politickej vôle. Musíme nájsť účinné opatrenie, aby politická vôľa bola aj v prípade rómskych komunít,“ povedal europoslanec a bývalý splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák.

Europoslanci upozornili, že aktuálne sa rozhoduje o redistribúcii európskych fondov. Slovensko by mohlo využiť 15 miliárd eur. No ak sa v čerpaní nezlepší, môže sa stať, že o fondy príde.

„Ak neuvidíme žiaden progres v riešení tejto otázky, tak si môžete byť istí, že v Bruseli prijmeme také opatrenia, aby sme mohli veci priamo vyriešiť. Ak sa spýtate, či je to hrozba z našej strany, tak poviem, že je to upozornenie,“ zdôraznil predseda Výboru EP pre regionálny rozvoj Younous Omarjee.

Europoslanci sa okrem osád zaujímajú aj o projekty pre migrantov a utečencov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko