Na hlavný obsah

Česká armáda bude viac ako rok pomáhať s ochranou vzdušného priestoru SR

K ochrane Slovenska sa pripojí aj Poľsko.

Česká armáda bude viac ako rok pomáhať s ochranou vzdušného priestoru SR
Vzlet stíhačky JAS 39 Gripen na letisku Čáslav. Foto: ČTK/Josef Vostárek

České ozbrojené sily budú od septembra minimálne do konca budúceho roka pomáhať s ochranou vzdušného priestoru Slovenska. O nasadení českých stíhacích lietadiel Gripen rozhodla na svojom stredajšom (27. 7.) zasadnutí česká vláda. Informovala televízia ČT24.

Návrh o pomoci so zaistením ochrany slovenského vzdušného priestoru českými stíhacími lietadlami predložila na rokovanie česká ministerka obrany Jana Černochová.

„Áno, rokovali sme o tom a, samozrejme, vláda to schválila – tak, ako sme to už dopredu oznámili,“ potvrdil český premiér Petr Fiala na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády. O pomoc s ochranou vzdušného priestoru nad územím Slovenska požiadal Česko v júni slovenský minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Svojimi stíhačkami sa k ochrane Slovenska pripojí aj Poľsko. Slovensko si pred štyrmi rokmi objednalo z USA 14 stíhačiek F-16. Podľa pôvodných plánov mali prvé stroje prísť na Slovensko už tento rok a zvyšok o rok neskôr, nakoniec však prídu až v roku 2024.

Ich dodanie sa oneskorilo v dôsledku pandémie nového koronavírusu a celosvetového nedostatku čipov. Nahradiť majú ruské stroje MiG-29.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko