Na hlavný obsah

Česko podporí Chorvátsko v žiadosti o vstup do schengenského priestoru

Balkánci vstúpia na budúci rok aj do eurozóny.

Česko podporí Chorvátsko v žiadosti o vstup do schengenského priestoru
Chorvátska vlajka v Záhrebe. Foto: TASR/AP

Česká republika podporí vstup Chorvátska do schengenu od januára 2023. Vo štvrtok (7. 7.) to povedal český premiér Petr Fiala po stretnutí s chorvátskym predsedom vlády Andrejom Plenkovičom.

„Vážime si podporu členstva Chorvátska v schengene,“ uviedol Plenkovič. Chorvátsko čaká od 1. januára 2023 ešte jedna novinka. V júni na samite EÚ Záhrebu odobrili prijatie eura a stane sa dvadsiatym členom eurozóny.

Ministri financií EÚ v júli stanovia výmenný kurz kuny na euro. Chorvátsko bude mať ešte pol roka na praktické prípravy na prechod na spoločnú menu.

Fiala rokoval s Plenkovičom najmä o možnostiach spolupráce v energetike. „Česká republika má záujem o využívanie kapacít chorvátskych LNG terminálov (na prepravu skvapalneného plynu) a v oblasti prepravy ropy, kde je pre nás kľúčový ropovod Adria z Jadranského mora,“ napísal Fiala na sociálnej sieti twitter.

Na rozdiel od prepravy ropy, ktorá je podľa Fialu možná ihneď, v prípade plynu to potrvá dlhšie. Uistil, že Česko sa na zimu pripravuje a zásobníky plynu má naplnené na 70 percent. Plánuje tiež zvýšiť kapacitu v zásobníkoch LNG terminálu v Holandsku.

„Chceme pevnejšie partnerstvo a ekonomickú výmenu, ako aj spoluprácu pri zásobovaní energiou s využitím kapacít LNG terminálov a ropovodov JANAF,“ napísal na twitteri chorvátsky premiér.

Na tlačovej konferencii po stretnutí s Fialom však upozornil na nedostatočnú infraštruktúru. Tá je podľa neho potrebná na to, aby mohli LNG terminály využívať aj ďalšie štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet