Na hlavný obsah

Čínskej spisovateľke zablokovali onlinový dokument s rozpísanou knihou

Algoritmus v ňom mal nájsť zakázané kľúčové slová.

Čínskej spisovateľke zablokovali onlinový dokument s rozpísanou knihou
Ilustračná fotografia. Foto: Unsplash

Začínajúca čínska spisovateľka Miffy Guová jedného júnového rána, ako obyčajne, klikla na rozsiahly onlinový dokument. V ňom si ukladala nepublikované kapitoly svojho románu. 

To, čo nasledovalo, čoskoro vyvolalo strach a frustráciu miliónov čínskych používateľov internetu z najnovšieho zásahu vlády do ich onlinového života. Uviedol to denník The Wall Street Journal.

Namiesto toho, aby Guová súbor bez problémov otvorila, zobrazila sa jej varovná správa: „Tento dokument môže obsahovať zakázaný obsah. Prístup bol pozastavený“.

„Zdesila som sa, napísala som viac ako milión slov a nemohla som sa k textu dostať,“ povedala spisovateľka.

Softvér, ktorý na písanie používala, bol klasický program na spracovanie textu WPS. Ten je súčasťou najstiahnutejšieho balíka kancelárskych aplikácií vyrábaných v Číne.

Panika sa zmenila na hnev

V nasledujúcich dňoch sa panika, ktorá ju spočiatku zachvátila, zmenila na hnev, keď bojovala s výrobcom softvéru Kingsoft Office, aby získala späť prístup k svojej práci. Najprv skúšala kontaktovať zákaznícku linku spoločnosti.

Neskôr jej zavolal sám zamestnanec spoločnosti WPS a povedal jej, že súbory sa zvyčajne zablokujú po tom, ako v nich algoritmy nájdu zakázané kľúčové slová.

Pracovník jej následne ponúkol, že ju oboznámi s čínskymi pravidlami kybernetickej bezpečnosti. To ale odmietla.

So svojou skúsenosťou sa podelila na čínskej sociálnej platforme

O svoju frustráciu sa podelila na jednom z diskusných fór pre spisovateľov. Odtiaľ sa jej príbeh rozšíril na čínsku sociálnu platformu Weibo.

Čoskoro sa popis jej skúsenosti vyšplhal na popredné priečky najsledovanejších tém na tejto sieti. Čoraz viac užívateľov vyjadrovalo šok a rozhorčenie nad tým, s čím sa mladá spisovateľka stretla.

„Kto chce byť neustále sledovaný, keď niečo píše? Je to program na úpravu textu, nie polícia, „znel jeden z komentárov.

Rozhorčenie užívateľov okrem iného dokazuje, že mnoho Číňanov si želá zachovať určitú mieru súkromného priestoru, do ktorého nebude mať prístup kontrola komunistickej strany.

Incident tiež oslabil dôveru verejnosti v spoločnosť Kingsoft, ktorej kancelársky softvér ľudia používajú na 570 miliónoch stolových počítačov a mobilných zariadení po celom svete, prevažne však v Číne.

Spoločnosť Kingsoft v pondelok (11. 7.) vydala vyhlásenie, že obmedzila prístup tretích strán k online dokumentu, ktorý porušoval čínske pravidlá kyberpriestoru.

Firma sa však o spisovateľke nezmienila menom, ani sa nezaoberala jej tvrdením, že jej bol zablokovaný prístup k vlastnému dokumentu.

V ďalšom vyhlásení sa spoločnosť Kingsoft ohradila proti tvrdeniu, že zasiahla do súborov na pevnom disku užívateľa.

Spoločnosť uviedla, že podľa čínskych predpisov o kybernetickej bezpečnosti je povinná skúmať a schvaľovať dokumenty pripojené cez internet. Robí tak pomocou šifrovania, ktoré chráni súkromie používateľov.

Prístup nakoniec získala naspäť

Kým na čínskych sociálnych sieťach a zábavných weboch je cenzúra častým javom, vo svete pracovných softvérov sú zásahy oveľa menej časté.

Keď sa tento týždeň WPS dostal na vrchol rebríčka trendov na Weibo, riaditeľ spoločnosti Kingsoft, ktorý sa podieľal na vývoji programu, vo svojom príspevku poznamenal, že je to prvýkrát, čo sa značka ocitla v takejto pozícii.

Spisovateľka Guová napísala, že sa vo svojom románe vždy vyhýba politike a hlbším popisom. Jej kapitoly totiž vydáva obľúbená internetová stránka pre beletriu.

Tá je veľmi prísna, čo sa týka chúlostivého obsahu. Raz Guovú dokonca požiadala, aby v texte zmiernila detailný popis bozku.

Guová prístup k dokumentu získala tri dni po incidente. Zamestnanec spoločnosti Kingsoft sa jej telefonicky ospravedlnil a uviedol, že zariadenie na cenzúru obsahu urobilo chybu. Nikdy jej však neoznámili, čo v jej zápiskoch blokáciu vyvolalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet