Na hlavný obsah

Čoraz viac mladých siaha po návykových látkach

Pomohla by zmena v zákone ale aj prístup zo strany rodiča.

Po návykových látkach siaha čoraz viac tínedžerov a mladých športovcov. Lekári varujú pred vážnymi zdravotnými problémami, ktoré sa môžu skončiť až smrťou. Odborníci kladú dôraz najmä na osvetu.

Medzi tieto látky patria najmä žuvacie tabaky, energetické nápoje alebo lieky proti úzkosti. Nie sú zakázané, sú ľahko dostupné a ich účinky vedia vzbudiť eufóriu alebo utlmiť bolesť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Čo sa týka kofeínu v energetických nápojoch, okolo 70-80 % detí má skúsenosť s energetickými nápojmi,“ hovorí vedúci oddelenia testovania a prevencie Antidopingovej agentúry Tomáš Pagáč.

„V súčasnosti sa to vo veľkom objavuje aj u rekreačných športovcov“ dodáva riaditeľka agentúry Žaneta Csáderová.

Mladí si neuvedomujú riziká

Podľa odborníkov je užívanie týchto látok najmä u mladých ľudí módnym trendom. Zabúdajú však na možné riziká.

„Stretávame sa s tým, že takéto prípady častokrát končia aj smrťou mladých športovcov. Používajú hlavne energetické nápoje, myslia si že ich to zregeneruje. Práve naopak, ich to ešte viac vyčerpá. Aj žuvací tabak je prakticky to isté ako fajčenie,“ hovorí lekár Roman Fano.

Druhým fenoménom sú lieky. Podľa lekárov po nich siahajú čoraz častejšie aj zdraví ľudia, ktorí sa inšpirujú svojím okolím. Napríklad pred niekoľkými mesiacmi sa na sociálnej sieti šírila výzva pre deti, aby užili čo najväčšie množstvo paracetamolu.

Okrem zmeny v zákonoch v prístupe k týmto návykovým látkam je dôležitá osveta aj zo strany rodičov.

Odborníci odporúčajú, aby najmä mladí ľudia ako povolený doping či prostriedky na odbúranie stresu radšej využívali obyčajné žuvačky, pili dostatočné množstvo tekutín a mali kvalitný spánok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko