Na hlavný obsah

Dovolenka na Slovensku sa aj napriek zdražovaniu stále oplatí

Včasné rezervácie, výhodné balíky služieb a rekreačné poukazy môžu ušetriť stovky eur.

Dovolenka na Slovensku sa aj napriek zdražovaniu stále oplatí
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Inflačná kríza neobchádza ani sektor HoReCa (ekonomický pojem, ktorý označuje segment hotelierstva a rôznych druhov gastronomických prevádzok). Výrazné zdražovanie energií, potravín i ďalších vstupov spôsobuje, že zamestnávatelia sú nútení rastúce náklady pomaly, ale isto premietať i do konečných cien tovarov a služieb.

Hotelieri a majitelia gastro prevádzok združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) však upozorňujú, že dovolenka na Slovensku sa i napriek tomu stále oplatí.

Včasné rezervácie, výhodné balíky služieb a uplatnenie rekreačných poukazov môžu domácnostiam v praxi ušetriť stovky eur. Asociácia o tom informovala vo štvrtok (21 .7.).

Nielen výrobné podniky či domácnosti, ale i majitelia ubytovacích zariadení a gastro prevádzok pocítili výrazné zdražovanie. Ceny energií v mnohých prípadoch vzrástli až dvoj či trojnásobne. Drahšie sú i potraviny a ďalšie výrobné vstupy.

Situáciu navyše komplikuje aj tlak na zvyšovanie miezd. Rastúce náklady podnikov sa tak zákonite musia prejaviť aj v konečných cenách tovarov a služieb.

„Neznamená to však, že by ceny počas leta rástli skokovo. Práve naopak, majitelia ubytovacích zariadení a gastro prevádzok majú snahu udržať ceny na prijateľných úrovniach, a preto sa snažia upraviť svoju obchodnú stratégiu tak, aby ľudia pocítili zdražovanie čo možno najmenej,“ vysvetľuje prezident AHRS, Marek Harbuľák.

Podľa neho sa však z dlhodobého hľadiska zdražovanie úplne eliminovať nedá.

Vďaka dovolenke doma môžu Slováci aj ušetriť

Aj napriek tomu však tohtoročná dovolenka doma môže mnohým Slovákom ušetriť značnú časť nákladov. Odpadajú náklady na cestovanie, ktoré taktiež výrazne zdraželo, podľa prezidenta AHRS sa však ušetriť dá aj v ďalších oblastiach. Jednou z efektívnych možností je uplatnenie rekreačného poukazu. 

Harbuľák pripomína, že príspevok môže získať napríklad rodič zamestnaný minimálne dva roky vo firme, ktorá má viac ako 49 zamestnancov.

„Maximálna výška príspevku je pritom 275 eur. To znamená, že napríklad štvorčlenná rodina môže takýmto spôsobom refundovať náklady až do výšky 550 eur. Aj napriek miernemu rastu nákladov tak ide pri týždennom pobyte o skutočne výraznú úsporu,“ pokračuje.

Šťastím v nešťastí je i to, že ubytovacie zariadenia majú i napriek vrcholiacej letnej dovolenkovej sezóne stále dostatok voľných kapacít. V porovnaní s minulým rokom totiž zatiaľ v hoteloch a penziónoch dovolenkuje menej Slovákov.

Počet zahraničných  turistov z okolitých krajín vrátane Česka a Poľska nedosahuje počty z obdobia pred pandémiou Aj v tomto prípade však platí, že šťastie praje pripraveným a dôsledné plánovanie dovolenky môže domácnostiam priniesť ďalšiu úsporu nákladov.

„Ľuďom odporúčame, aby si  rezervovali  služby s predstihom. Tí, ktorí si napríklad v tomto roku zakúpili ubytovanie v predstihu mali garantované výhodnejšie ceny, ktoré ešte nezohľadňovali aktuálnu situáciu v spojitosti s infláciou a zdražovaním,“ dodáva prezident AHRS.

Pripomína, že rezervovať komplexný balík služieb sa cenovo často oplatí viac než rezervácia jednotlivých služieb osobitne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko